Κίνα: 13 χρόνια ποινή φυλάκισης στον δισεκατομμυριούχο Σιάο Τζιανούα

Και πρόστιμο ύψους 8,1 δισ. ευρώ στον όμιλό του.
via Associated Press

Δικαστήριο της Σαγκάης ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (19/8) ότι καταδίκασε τον Κινεζο-Καναδό δισεκατομμυριούχο Σιάο Τζιανούα σε 13 χρόνια φυλάκιση και επέβαλε πρόστιμο ύψους 55,03 δισεκατομμυρίων γιουάν( 8,1 δισ. ευρώ) στον όμιλό του Tomorrow Holdings.

Ο Σιάο και η Tomorrow Holdings του κατηγορήθηκαν για παράνομη απορρόφηση δημοσίων καταθέσεων, παράνομη χρήση κεφαλαίων και δωροδοκία μεταξύ άλλων.

Το δικαστήριο είπε ότι ο Σιάο και η Tomorrow «παραβίασαν σοβαρά την εντολή οικονομικής διαχείρισης και έβλαψαν την οικονομική ασφάλεια του κράτους».

Ο γεννημένος στην Κίνα, Σιάο, γνωστός για τους δεσμούς του με την ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2017. Εθεάθη τελευταία φορά να απομακρύνεται με αναπηρικό καροτσάκι από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Χονγκ Κονγκ τις πρώτες πρωινές ώρες με το κεφάλι του καλυμμένο, είπε στο Reuters εκείνη την εποχή πηγή από το περιβάλλον του μεγιστάνα.

Από το 2001 έως το 2021, οι Σιάο και Tomorrow έδωσαν μετοχές, ακίνητα, μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε κυβερνητικούς αξιωματούχους συνολικού ύψους άνω των 680 εκατομμυρίων γιουάν, για να αποφύγουν την οικονομική εποπτεία και να αναζητήσουν παράνομα συμφέροντα, ανέφερε το δικαστήριο.

Τον Ιούλιο του 2020, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές κατάσχεσαν εννέα από τα ιδρύματα, που συνδέονται με τον όμιλό του στο πλαίσιο καταστολής για ενδεχόμενους κινδύνους που ενέχουν, οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων.