CULTURE
27/03/2020 16:47 EET | Updated 27/03/2020 18:23 EET

Κίνα: Πήραν πίσω την απόφαση - Δεν ανοίγουν οι κινηματογράφοι στη Σανγκάη, λουκέτο για δεύτερη φορά

Τα σινεμά κλείνουν ξανά στην Κίνα. Η εντολή δόθηκε αργά την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Yifan Ding via Getty Images

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες -περίπου 600- άρχισαν να λειτουργούν ξανά στην Κίνα, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας, καθώς η επιδημία του κορονοϊού παρουσιάζει σχετική ύφεση στη χώρα. Ωστόσο, αργά την Παρασκευή 27 Μαρτίου, δόθηκε νέα εντολή για λουκέτο σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά την αιτία της αιφνίδιας απόφασης, πληροφορίες από τον χώρο της κινεζικής κινηματογραφικής βιομηχανίας κάνουν λόγο για ανησυχία της κυβέρνησης περί ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας. 

Η εντολή προκάλεσε σοκ, καθώς μόλις μία ημέρα πριν, η Σανγκάη ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 κινηματογράφοι θα ανοίξουν το Σάββατο 28 Μαρτίου, μετά από σχεδόν δύο μήνες υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας. 

Η Σανγκάη, με 24 εκατομμύρια κατοίκους, θα ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες πόλεις της Κίνας που θα άνοιγε ξανά τα multiplex στο κοινό. 

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, από τις συνολικά 380 κινηματογραφικές αίθουσες που διαθέτει η πόλη, θα άνοιγαν σε πρώτη φάση οι 205 και οι υπόλοιπες «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν». Μάλιστα, προκειμένου να ενθαρρύνει τους κατοίκους να επιστρέψουν στο σινεμά, η αρμόδια υπηρεσία  ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς εισιτηρίων μέσω εφαρμογής με μειωμένη τιμή. 

Η ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των κινηματογράφων συνοδεύτηκε, ως είναι αυτονόητο, από αυστηρές οδηγίες: Οι θεατές υποχρεούνται να φορούν ιατρική μάσκα, ενώ κατά την είσοδο τους θα γίνεται θερμομέτρηση. Επίσης, πρέπει να επιδεικνύουν τον ψηφιακό «κωδικό υγείας», αυτό ουσιαστικά που επιβεβαιώνει την κατάσταση της υγείας τους, εάν δηλαδή έχουν πρόσφατα εκτεθεί στον ιό. Μεταξύ των θεατών θα τηρείται απόσταση ασφαλείας και τα διαλείμματα θα είναι εικοσάλεπτα προκειμένου να υπάρχει χρόνος για απολύμανση. 

Μάλιστα, η China Film Corp. (ο κρατικός διανομέας ταινιών) είχε ανακοινώσει μέχρι και το πρόγραμμα -ότι θα προβάλλει ξανά 20 ταινίες, μεταξύ αυτών τρία κινεζικά blockbuster, όπως το «The Wandering Earth», η ταινία επιστημονικής φαντασίας που έκανε πρεμιέρα το 2019 κι έσπασε τα ταμεία, αλλά και ξένες ταινίες, όπως το «Πράσινο Βιβλίο», που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2019.

«Αυτό το δεύτερο κλείσιμο δεν είναι ζήτημα μίας ή δύο εβδομάδων», δήλωσε διεθυντής μεγάλης εταιρείας στο Hollywood Reporter, που δεν κατονομάζεται. «Θα είναι ακόμη πιο προσεκτικοί όταν αποφασίσουν να ανοίξουν τα σινεμά και πάλι - κι αυτό θα μας πάει πολύ πίσω». 

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά τα σύνορα και μειώνει δραστικά τις διεθνείς πτήσεις. Οι υγειονομικές αρχές της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψαν την Πέμπτη το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού τις τελευταίες τρεις ημέρες, ωστόσο μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό που επιστρέφουν στη χώρα εντοπίζονται τα συντριπτικά περισσότερα νέα κρούσματα μόλυνσης.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εντοπίστηκαν 55 νέα κρούσματα, με όλα πλην ενός να χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί. Μία ημέρα νωρίτερα, κατέγραφε 67 κρούσματα. Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε έτσι τα 81.340.

Άλλοι πέντε θάνατοι ασθενών διαπιστώθηκαν την Πέμπτη, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να ανέρχεται έτσι σε 3.292, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Με πληροφορίες από Hollywood Reporter