Οι απαγορευμένες φωτογραφίες της Κίνας

Τι απεικονίζουν και γιατί δεν αρέσουν στην κυβέρνηση.
ASSOCIATED PRESS

Καμία φωτογραφία δεν μπορεί να ξεπεράσει τη διαχρονικότητα του «Tank Man», του άγνωστου νεαρού διαδηλωτή ο οποίος στάθηκε μόνος του μπροστά από μια σειρά από τανκ που έφευγαν από την πλατεία Τιεν Αν Μεν στις 5 Ιουνίου 1989 δυο ημέρες μετά την βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία. Η εικόνα χαρακτηρίστηκε «σύμβολο της αντίστασης».

Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε φωτογραφία που έχει πολιτική χροιά και θυμίζει αυτή του άνδρα, κινδυνεύει να διαγραφεί από το διαδικτυακό σύστημα παρακολούθησης της Κίνας. Φωτογραφίες που απεικονίζουν μια σειρά από βιβλία αντί τανκ να πλησιάζουν ένα πακέτο τσιγάρα, έναν κύκνο να βρίσκεται μπροστά από τανκ και την κοινωνία της Κίνας που αλλάζει μέσα από τον πίνακα με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που ισορροπεί ανάμεσα στις άκρες δυο γκρεμών, έχουν αφαιρεθεί.

Τους τελευταίους μήνες, η λογοκρισία στο Διαδίκτυο έχει γίνει όλο και πιο αυστηρή. Τον Ιούνιο, οι διαδηλώσεις και η 30η επέτειος από τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, κράτησαν τους ελεγκτές σε ετοιμότητα. Οι The Washington Post και The Guardian απαγορεύτηκαν, μαζί με άλλα δέκα μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ. Μερικές από τις εικόνες που έχουν αφαιρεθεί, δεν προκαλούν έκπληξη καθώς πρόκειται για απεικονίσεις βίας σχετικά με την κυβέρνηση, κινούμενα σχέδια που δυσφημίζουν πολιτικές προσωπικότητες και εναέριες φωτογραφίες διαδηλώσεων. Ολες οι παραπάνω απεικονίσεις απαγορεύονται, εκτός αν δημοσιεύονται σε επίσημες ιστοσελίδες και μπλογκ που εγκρίνονται για το περιεχόμενο.

Ο Τζέισον Ν.Τζ, συγγραφέας του βιβλίου «Blocked on Weibo» (2013), σημειώνει ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης της Κίνας είναι να αποθαρρύνει την ενοποιημένη, αντιεξουσιαστική δράση. Ωστόσο, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι αυτή η ίντριγκα φαίνεται στις γκρίζες περιοχές, εκεί όπου το κράτος κάνει περισσότερα από την πρόληψη πολιτικών αναταραχών. «Δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις που λογοκρίνονται. Υπάρχει κάποια πρόθεση. Είναι μαγευτικό να σκέφτεσαι τους ηθικούς λόγους για τους οποίους αφαιρούνται πράγματα. Πώς προσπαθεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει κοινωνικές τάσεις; Πώς μπορούν να διαμορφώσουν πολιτισμό μέσω της λογοκρισίας;».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πολιτικά αστεία. Το 2013, όταν κυκλοφόρησε μια εικόνα που έδειχνε τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων Winnie the Pooh και δίπλα τους Μπαράκ Ομπάμα και Σι Τζινπίνγκ, χλευάζοντας τους. Η φωτογραφία απαγορεύτηκε αμέσως.

Εκτός όμως από το περιεχόμενο των φωτογραφιών, η κυβέρνηση απαγορεύει και τα διεθνή ονόματα κινημάτων ή λέξεων που ακούγονται διαφορετικά και έχουν άλλη ερμηνεία για την Κίνα. Για παράδειγμα, η λέξη #MeToo απαγορεύτηκε επειδή θα διέδιδε τη γνώμη της Δύσης. Το κίνημα γραφόταν «mi tu» ή «λαγουδάκι από ρύζι», όπως σημαίνει.

Η προσέγγιση της Κίνας για τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, είναι ευρύτερα παράλληλη με το οικονομικό της μοντέλο. Προσφέρει ελευθερία στους ανθρώπους ώστε να μην αισθάνονται περιορισμένοι, όμως όχι τόσο ώστε να οργανώνουν ή να αλλάζουν τη δομή της κοινωνίας.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή