ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2020 15:00 EET | Updated 22/01/2020 15:01 EET

Κίνα: Αποφυγή ταξιδιών στη Γουχάν λόγω του κοροναϊού συστήνουν οι αρχές

Οι αρχές παραδέχτηκαν ότι η χώρα βρίσκεται τώρα στο «πιο κρίσιμο σημείο» από άποψης πρόληψης και ελέγχου.

ASSOCIATED PRESS

Οι κινεζικές αρχές σύστησαν στους πολίτες να σταματήσουν να ταξιδεύουν από και προς τη Γουχάν- την πόλη στο επίκεντρο της νέας επιδημίας που έχει ως τώρα προκαλέσει τον θάνατο εννιά ανθρώπων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, στους κατοίκους της πληθυσμού 8,9 εκατομμυρίων πόλης έχει συστηθεί να αποφεύγουν τα πλήθη και να ελαχιστοποιήσουν τις δημόσιες συναθροίσεις.

Ο νέος αυτός κοροναϊός έχει εξαπλωθεί από τη Γουχάν σε αρκετές κινεζικές επαρχίες, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα. Υπάρχουν 440 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τώρα, με προέλευση μια αγορά θαλασσινών η οποία «πραγματοποιούσε παράνομες συναλλαγές».

«Βασικά, μην πάτε στη Γουχάν. Και αυτοί στη Γουχάν, παρακαλούμε, μη φύγετε από την πόλη» είπε o Λι Μπιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε μια από τις πρώτες δημόσιες ενημερώσεις από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Οι αρχές επίσης παραδέχτηκαν ότι η χώρα βρίσκεται τώρα στο «πιο κρίσιμο σημείο» από άποψης πρόληψης και ελέγχου.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Κίνα είχε επιβεβαιώσει πως είχε λάβει χώρα μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV, θεωρείται πως είναι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που δεν είχε στο παρελθόν εντοπιστεί σε ανθρώπους. Ο ιός SARS που είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 800 ανθρώπων παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν επίσης κοροναϊός.

Οι ενδείξεις μόλυνσης με τον νέο ιό περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, πυρετό, βήχα κ.α. Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε την Τρίτη, με τον πρόεδρο Τραμπ να λέει ότι η κατάσταση ήταν «εντελώς υπό έλεγχο» και ότι εμπιστευόταν τις πληροφορίες που παρέχονταν από τις κινεζικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Λι, υπάρχουν στοιχεία πως η ασθένεια «μεταδιδόταν κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού». Ωστόσο η Κίνα δεν έχει προσδιορίσει ακόμα την ακριβή προέλευσή του.