Κίνα: Εισαγόμενες φτερούγες κοτόπουλου από την Βραζιλία είχαν κορονοϊό

Απανωτά περιστατικά με κατεψυγμένα προϊόντα σε όλο τον κόσμο.
Barcroft Media via Getty Images

Μία παρτίδα με κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλου που εισήχθησαν από τη Βραζιλία ήταν αρκετές για να φέρουν αναστάτωση στην πόλη Σενζέν της νότιας Κίνας, καθώς είχε κορονοϊό σύμφωνα με τις αρχές. Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά αναφορών από μολυσμένα προϊόντα, εισαγόμενα από χώρες που δεινοπάθησαν τον χειμώνα και την άνοιξη από την πανδημία. Οι αρχές δεν ανέφεραν συγκεκριμένα την μάρκα του προϊόντος. Η είδηση έρχεται μια μέρα αφότου βρέθηκε κορονοϊός στη συσκευασία γαρίδων που εισήχθησαν από τον Ισημερινό.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές εξετάζεται το ενδεχόμενο αν έχουν κολλήσει κορονοϊό Κινέζοι πολίτες. Οι υγειονομικές αρχές της Σενζέν εντόπισαν αμέσως και έλεγξαν όλους όσους είχαν έρθει σε επαφή με το προϊόν, αλλά μέχρι στιγμής τα τεστ ήταν αρνητικά. Οι υπόλοιπες παρτίδες του αποθέματος επίσης δεν είχαν τον ιό.

Το εν λόγω προϊόν είναι δημοφιλές στην Κίνα και προέρχονταν από την περιοχή της Σάντα Καταρίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Να σημειωθεί ότι η Βραζιλία είναι παγκόσμια δύναμη η οποία αντιπροσωπεύει το 36,6% της παγκόσμιας αξίας εξαγωγών κατεψυγμένου κοτόπουλου.

Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών τελωνείων στο Νταλιάν, σημαντικό λιμάνι στη βορειανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, εντόπισαν τον κορονοϊό στη συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων που είχαν εισαχθεί από τον Ισημερινό.

Μέχρι στιγμής, η Βραζιλία έχει αναφέρει περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια περιπτώσεις κορονοϊού, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Από τον Ιούλιο, υπήρξαν επτά περιπτώσεις όπου ο ιός εντοπίστηκε στη συσκευασία εισαγόμενων προϊόντων θαλασσινών σε ολόκληρη τη χώρα, από την επαρχία Shandong στην ανατολική ακτή μέχρι τον δήμο Chongqing στα δυτικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα κρατικών μέσων.

Αυτά τα περιστατικά έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων. Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές έχουν πει επανειλημμένα στο κοινό να είναι προσεκτικοί με την αγορά εισαγόμενου κρέατος και θαλασσινών. Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι ζήτησαν την αναστολή όλων των εισαγωγών κατεψυγμένων τροφίμων.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή