Κίνα: Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα

Για «νέα εποχή» στις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών κάνουν λόγο τα κινεζικά ΜΜΕ.
China News Service via Getty Images

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας πρωταγωνιστεί στην κάλυψη της επίσκεψης του προέδρου Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα, από τα κινεζικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Τσιγιουέ Τσανγκ, οι προσδοκίες που εγείρει η επίσκεψη αυτή είναι υψηλές. Μιλώντας στο China Daily, χαρακτήρισε την παρουσία του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα πολύ σημαντική, καθώς θα ενισχύσει την σινοελληνική στρατηγική συνεργασία και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Κίνας με την Ευρώπη.

Οπως εξήγησε, η Ελλάδα θεωρείται ένα σημαντικό κράτος για το χτίσιμο της φιλόδοξης πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (σ.σ. Belt and Road: ένα σύνολο διασύνδεσης εμπορικών συναλλαγών και έργων υποδομής στην Ασία, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό). Παράλληλα, στάθηκε και στην πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά που συνδέει τα δύο έθνη, τονίζοντας πως αναμένεται περαιτέρω διμερής συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της καινοτομίας και του τουρισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με το China Daily το λιμάνι του Πειραιά διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην πρωτοβουλία «Belt and Road» και ο σύγχρονος «Δρόμος του Μεταξιού» δεν θα φέρει μόνο οικονομικά οφέλη αλλά και αμοιβαία πολιτιστική ανταλλαγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xinhua, γράφει ότι η συνεργασία Κίνας-Ελλάδας θέτει το παράδειγμα για χώρες με διαφορετικά συστήματα.

Costas Baltas / Reuters

Η Κίνα και η Ελλάδα, τονίζει, αναζητώντας κοινό έδαφος που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, δίνουν το παράδειγμα μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua η ισχυρή σινοελληνική συνεργασία έχει τρία βασικά στοιχεία: αμοιβαία στήριξη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κερδοφορία.

Πρώτον, η αμοιβαία υποστήριξη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τους μεταξύ τους δεσμούς. Παρά τις διαφορές στα πολιτικά συστήματα, στα μεγέθη των χωρών και την πολιτιστική τους κληρονομιά, η Ελλάδα και η Κίνα σέβονται και υποστηρίζουν τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες τους.

Οπως επισημαίνεται, το 1997, το 2006 και το 2011, η Ελλάδα βοήθησε τους Κινέζους πολίτες να αποχωρήσουν από την Αλβανία, το Λίβανο και τη Λιβύη αντίστοιχα, εν μέσω αναταραχών. Η Κίνα έχει, επίσης, υποστηρίξει σθεναρά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Δεύτερον, η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι ο καταλύτης. Η Κίνα δεν θέτει πολιτικές δεσμεύσεις για τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπέγραψαν έγγραφο διακυβερνητικής συνεργασίας με την Κίνα για να προωθήσουν από κοινού τη συνεργασία «Μια Ζώνη, ένας δρόμος». Τον Απρίλιο, η Ελλάδα εντάχθηκε στο μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως πλήρες μέλος.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα πάντα εμπιστεύεται την Ελλάδα, ακόμη κι όταν τα μεγάλα έργα της - όπως το λιμάνι του Πειραιά - θεωρήθηκαν ανάξια επένδυσης από άλλους. Το Xhinua επικαλείται, μάλιστα, τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον οποίο «Η Κίνα ήταν εδώ σε δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό και την οικονομία»

Τρίτον, πρόκειται για μια συνεργασία win-win, από την οποία αμφότεροι βγαίνουν κερδισμένοι. Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα όχι μόνο βοήθησαν την ευρωπαϊκή χώρα να ανακάμψει ταχύτερα από την κρίση της, τονίζει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, αλλά διευκόλυνε και τη συνεργασία της Κίνας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η διμερής συνεργασία είναι ολοένα και πιο καρποφόρα. Οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Κίνα έφθασαν το περασμένο έτος σε 564 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 31,2% σε ετήσια βάση. Και το πρώτο εξάμηνο του 2019, το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έφθασε τα 4,14 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 21,4% σε ετήσια βάση.

Η Κίνα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Το πρότζεκτ-ναυαρχίδα στο λιμάνι του Πειραιά επιβίωσε από την πτώχευση και εξελίσσεται στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο.

Τόσο η κινεζική όσο και η ελληνική πλευρά έχουν μεγάλες προσδοκίες για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα, κατά την οποία οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνολική στρατηγική τους συνεργασία, θα συγκροτήσουν ένα νέο σχέδιο για την ανάπτυξη των διμερών δεσμών τους και θα υπογράψουν έγγραφα συνεργασίας για επενδύσεις και εκπαίδευση καθώς και εμπορικές συμφωνίες σε τομείς όπως οι λιμένες, η οικονομία και η ενέργεια.

Το ταξίδι του Σι στην Ελλάδα - η πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κινεζικού κράτους από το 2008 - έρχεται μετά τη δεύτερη Διεθνή Εκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου (CIIE) στη Σαγκάη, η οποία χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί η ισχυρή σχέση Ελλάδας-Κίνας παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Πιστεύεται ότι η επίσκεψη του Σι σίγουρα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Και σε έναν κόσμο που υφίσταται βαθιές αλλαγές, οι δύο ιστορικοί πολιτισμοί τώρα αναλαμβάνουν νέες ευθύνες για να πατήσουν πάνω στην σπουδαία κληρονομιά τους και να οικοδομήσουν ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων, που χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό, ισότητα, δικαιοσύνη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

(με πληροφορίες από China Daily, Xinhua)

Δημοφιλή