ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2020 07:36 EET | Updated 14/02/2020 08:18 EET

Κίνα: Νοσοκόμες ξυρίζουν τα κεφάλια τους για να προστατευτούν από τον κορονοϊό

Προσπαθούν να πάρουν όλο και περισσότερα μέτρα για να μην ασθενήσουν.

NOEL CELIS via Getty Images

Εκατοντάδες νοσοκόμες και γιατροί στην Κίνα δίνουν όλες τις δυνάμεις τους καθημερινά για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του νέου κορονοϊού που πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό την χώρα τους, καθώς ξεκίνησε από εκεί, από την επαρχία Γουχάν.

Ο ιός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής παραπάνω από 1300 άτομα ενώ υπάρχουν περισσότερα από 45.000 κρούσματα παγκοσμίως. Έχει φτάσει σε 27 χώρες. Παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον ιό σταδιακά, στην χώρα θεωρείται ακόμα, όπως είναι λογικό, σοβαρή απειλή. 

Οι ασθενείς είναι τόσο πολλοί που οι νοσηλευτές και οι γιατροί λαμβάνουν όλο και πιο ακραία μέτρα με σκοπότην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών. Ένα από αυτά τα είναι το ξύρισμα των κεφαλών τους για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τη εφημερίδα της Κίνας, People’s Daily, δείχνει νοσοκόμες από την επαρχία Σαάνξι να ξυρίζουν τα κεφάλια τους πριν πάνε στην Ουχάν. Σημειώνεται, ότι μέσω των μαλλιών μπορούν να μεταδοθούν ευκολότερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. 

Επίσης, τα μαλλιά αποτελούν εμπόδιο κάθε φορά που οι νοσοκόμες προσπαθούν να φορέσουν προστατευτικές μάσκες και στολές. Με ξυρισμένο κεφάλι, εξοικονομούν χρόνο, που είναι πολύτιμος όταν σε μια χώρα μαστίζει μια επιδημία.

Ήδη, μια νοσοκόμα που το τόλμησε από τέλη Ιανουαρίου έγινε viral για αυτή την απόφαση. Η Σαν Ζια, μια νέα νοσοκόμα που εργάζεται στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Ουχάν, ξυρίζεται και μοιράζεται τις εικόνες που δείχνουν πίστη και αφοσίωση στο έργο της. 

Εκτός από  το ξύρισμα των μαλλιών τους, φορούν και πάνες ακράτειας, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν τουαλέτα που είναι εστίες μικροβίων. Άλλωστε, με τόσους ασθενείς, το διάλειμμα για τουαλέτα είναι πολυτέλεια. 

Ο πανικός που ξέσπασε από τον κορονοϊό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ιατρικό προσωπικό. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί εμφανίζουν σημάδια από τις μάσκες στο δέρμα τους, ενώ το πρόσωπό τους γίνεται λευκότερο από τη συχνή επάλειψη με αντισηπτικά. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν τόσο από σωματική όσο και από ψυχική εξάντληση.

 

(Mε πληροφορίες από BBC, Bored Panda