ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2018 11:06 EEST

Κίνα: Παιδί γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο των γονιών του

Antonio Esplugues / EyeEm via Getty Images

Ένα μωρό γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στην Κίνα τέσσερα χρόνια αφού οι γονείς του σκοτώθηκαν σε τροχαίο, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το ζευγάρι, που σκοτώθηκε το 2013, είχε παγώσει έμβρυα, ελπίζοντας να κάνει παιδί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Μετά το δυστύχημα, οι γονείς τους έδωσαν μια παρατεταμένη μάχη στα δικαστήρια για να τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν τα έμβρυα αυτά.

Το παιδί γεννήθηκε τον Δεκέμβριο από παρένθετη μητέρα από το Λάος, σύμφωνα με τη The Beijing News. Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της εξηγεί πως η έλλειψη νομικού προηγουμένου για μια υπόθεση τέτοιου είδους ανάγκασε τους γονείς του νεκρού ζευγαριού να εισέλθουν σε ένα «νομικό ναρκοπέδιο» πριν προχωρήσει η παρένθετη μητρότητα.

Όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, τα έμβρυα ήταν αποθηκευμένα με ασφάλεια σε νοσοκομείο της Ναντσίνγκ, όπου είχαν καταψυχθεί. Μετά από μακρά δικαστική αναμέτρηση, οι τέσσερις παππούδες και γιαγιάδες του νεογέννητου απέκτησαν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν- σημειώνεται πως δεν υπήρχε κάποια προηγούμενη υπόθεση που να «δείχνει τον δρόμο» ως προς το αν θα μπορούσαν να «κληρονομήσουν» τα παγωμένα έμβρυα των παιδιών τους.

Μετά, ακολούθησε ένα άλλο πρόβλημα: Τα κατεψυγμένα έμβρυα μπορούσαν να φύγουν από το νοσοκομείο της Ναντσίνγκ μόνο εάν υπήρχε αποδεδειγμένα νοσοκομείο ικανό να τα αποθηκεύσει- ωστόσο δεδομένου του νομικού ιστορικού, κανένα δεν ήταν πρόθυμο να εμπλακεί, οπότε και πήγαν στο Λάος, όπου είναι νόμιμη η παρένθετη μητρότητα. Εν τέλει, έμβρυο μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο (καθώς καμία αεροπορική εταιρεία δεν δεχόταν να πάρει σε αεροπλάνο φιάλη με υγρό άζωτο) στη χώρα, όπου και εμφυτεύθηκε στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, και το αγοράκι γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.