ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2021 09:23 EET | Updated 15/01/2021 09:25 EET

Κίνα: Συναγερμός λόγω νέων εστιών Covid-19 - Σε καραντίνα 28 εκατ. άνθρωποι

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

ASSOCIATED PRESS

Η Κίνα έβαλε ξανά εκατομμύρια ανθρώπους σε lockdown εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορονοϊού στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας, με την επαρχία Χεμπέι να καταγράφει τον πρώτο θάνατο από Covid-19 στην ηπειρωτική χώρα από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν στην ηπειρωτική χώρα 144 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί από την 1η Μαρτίου, εν μέσω σοβαρού ξεσπάσματος στην επαρχία Χεμπέι, που εξώθησε τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα πάνω από 28 εκατομμύρια ανθρώπους.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα 135 από τα κρούσματα αυτά οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα 90 εντοπίστηκαν στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο και πλήττεται πιο βαριά από το νέο κύμα μολύνσεων. Αλλα 43 κρούσματα εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, ενώ οι επαρχία Γκουάνγκσι και Σάνσι ανέφεραν από ένα κρούσμα.

Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.001 ασθενείς  - είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που ο αριθμός τους ξεπέρασε το φράγμα των χιλίων - εκ των οποίων οι 26 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

VCG via Getty Images

Πώς προέκυψε η νέα διασπορά

Δύο μεγάλες εστίες μετάδοσης έχουν εντοπιστεί στην Σιτζιατσουάνγκ, την πρωτεύουσα της Χεμπέι, και στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.

Αν και το πρώτο κρούσμα στην συστάδα της Χεμπέι εντοπίστηκε στις 3 Ιανουαρίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να έχει ξεκινήσει το πρόβλημα ήδη από το Νοέμβριο και να εξαπλώθηκε στην επαρχία τους επόμενους μήνες.

ASSOCIATED PRESS

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι σχετίζεται με τυχόν πρόσφατα εισαγόμενα κρούσματα, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι το πρώτο κρούσμα ενδέχεται να ήταν ταξιδιώτης από το εξωτερικό.

Η διασπορά στα βορειοανατολικά λέγεται ότι προήλθε από την παράκτια πόλη Νταλιάν, όπου μια σειρά τοπικών μολύνσεων στις αρχές του έτους εντοπίστηκαν σε φορτία από τη Ρωσία.

Το στέλεχος που κυκλοφορεί στην περιοχή βρέθηκε να μοιάζει με αυτό που έπληξε τη Ρωσία πέρυσι.

Σε τι διαφέρει το νέο ξέσπασμα της επιδημίας

Αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι το ξέσπασμα στην επαρχία Χεμπέι είναι σε μεγάλο βαθμό σε αγροτικές περιοχές, όπου οι ιατρικές υποδομές είναι πιο αδύναμες και τα μέτρα ελέγχου είναι κάπως πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

Οι αρχές προσπαθούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης βαθύτερα στην ενδοχώρα καθώς οι μετανάστες εργαζόμενοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για την κινεζική πρωτοχρονιά.

ASSOCIATED PRESS

Αν και ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει σχετικά χαμηλός, ειδικά ως προς το ποσοστό του πληθυσμού, ο Φενγκ Ζιτζιάν, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Νόσων της Κίνας, προειδοποίησε ότι το ξέσπασμα της Χεμπέι έχει εξαπλωθεί ταχύτερα από τα προηγούμενα.

Οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν επίσης ότι η περίοδος επώασης για το νέο στέλεχος είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εστίες, με άτομα να εμφανίζονται θετικά στον ιό ακόμη και μετά τις συνιστώμενες 14 ημέρες της καραντίνας.

Ο κίνδυνος ενός νέου υπερμεταδοτικού κύματος

Αν και ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, η Κίνα έχει ενεργήσει γρήγορα για να προσπαθήσει να συγκρατήσει την απειλή και να την εμποδίσει να εξαπλωθεί περαιτέρω, με περισσότερους ανθρώπους να βρίσκονται τώρα σε lockdown ό,τι στο αποκορύφωμα της κρίσης πέρυσι.

Barcroft Media via Getty Images

Σε καραντίνα έχουν τεθεί ολόκληρες πόλεις στην επαρχία Χεμπέι, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στους δρόμους που συνδέουν τη Χεμπέι με το γειτονικό Πεκίνο. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται επίσης άτομα που έχουν ταξιδέψει έξω από την επαρχία από τον Δεκέμβριο.

Η επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ ενθαρρύνει, επίσης, τους κατοίκους της να μείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα υπάρξει καθολική απαγόρευση ταξιδιών.

Xinhua News Agency via Getty Images

Σύμφωνα με τον Φενγκ, πάντως, η Κίνα έχει πλέον κατανοήσει καλά την Covid-19 και είναι απίθανο, όπως είπε, να υπάρξει επαναδιασπορά του κορονοϊού σε μεγάλη κλίμακα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 87.988 μολύνσεων.

(με πληροφορίες από Reuters)