Κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από κρέας; Προβλήματα σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδά προκαλούν ανησυχία για παγκόσμιες ελλείψεις

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που φέρνει ο κορονοϊός.
ASSOCIATED PRESS

Πολλά εργοστάσια κλείνουν στις ΗΠΑ λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην επάρκεια κρέατος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κατά ένα τρίτο είναι κάτω η διάθεση χοιρινού, τα πρώτα μεγάλα εργοστάσια πουλερικών έκλεισαν την Παρασκευή και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εγχώριες ελλείψεις θα έρθουν σε λίγες μόνο εβδομάδες. Η Βραζιλία, η νούμερο 1 χώρα από την οποία εισάγουν οι ΗΠΑ κοτόπουλο και βοδινό, είδε το πρώτο της μεγάλο εργοστάσιο πουλερικών που ανήκει στην JBS SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, να κλείνει. Αλλά και ο Καναδάς είχε μείωση στην παραγωγή του.

Μπορεί εκατοντάδες εργοστάσια στην Αμερική να συνεχίζουν να λειτουργούν, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό, πράγμα που προκαλεί ανησυχία για παγκόσμιες ελλείψεις. Συνολικά, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και ο Καναδάς αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του παγκόσμιου εμπορίου κρέατος.

«Είναι απολύτως άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Μπρετ Στούαρτ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Global AgriTrends με έδρα το Ντένβερ. «Είναι μια κατάσταση lose-lose, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα πάντα και τους καταναλωτές τον κίνδυνο να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Τα εστιατόρια σε μια εβδομάδα θα μπορούσαν να ξεμείνουν από φρέσκο βοδινό».

Ήδη οι αυξήσεις στις τιμές έχουν ξεκινήσει. Η χονδρική πώληση του βόειου κρέατος στις ΗΠΑ άγγιξε επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε, με άνοδο της τάξης του 29%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από το 2012.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί μεγάλα κλεισίματα στην ΕΕ. Η ευρωπαϊκή αγορά καταλαμβάνει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας στις εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στελέχη της Tyson Foods Inc., της JBS και της Smithfield προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές είναι πιθανό να δουν τον αντίκτυπο στην αγορά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναστολή της λειτουργίας ενός εργοστασίου που έκλεισε λόγω κρούσματος κορονοϊού, δεν διακινδυνεύει την υγεία των καταναλωτών αφού ο Covid-19 δεν είναι ένας ιός που περνάει στα τρόφιμα. Προϊόντα από εργοστάσια με επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να στέλνονται στην αγορά, ωστόσο η διακοπή παραγωγής σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέες προμήθειες.

Και αυτές οι διακοπές λειτουργίας συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες προμήθειες κρέατος ήταν ήδη περιορισμένες. Η Κίνα, ο κορυφαίος παραγωγός χοιρινού στον κόσμο, ήδη είναι αντιμέτωπη με ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που οδήγησε στην θανάτωση εκατομμύρια χοίρων της χώρας. Επιπλέον, ο ιός χτυπά την παραγωγή, αφού ορισμένες εταιρείες κρέατος είχαν ήδη λάβει μέτρα για να επιβραδύνουν την παραγωγή, λόγω του κλεισίματος των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.

Τα αποθέματα μπορεί να αποτελέσουν κάποιο «μαξιλάρι», αν και δεν αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ.

Γιατί τόσα κρούσματα στα εργοστάσια

Ο ακριβής λόγος που υπάρχουν τόσα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων στα εργοστάσια κρέατος, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα. Ορισμένοι αναλυτές εντοπίζουν τον λόγο στο γεγονός ότι πρόκειται συνήθως για χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που συχνά καλύπτονται από μετανάστες. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζουν φτωχά, σε πολυπληθείς περιοχές, με πολλά άτομα μέσα στο σπίτι – και άρα αν ένα άτομο αρρωστήσει, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Επίσης οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δουλειές βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον σε ορισμένες γραμμές παραγωγής, κάνοντας μη εφικτή την τήρηση των αποστάσεων.

Δημοφιλή