Κίνδυνος να χαθεί και το 2021 για συνεδριακό τουρισμό, εκθέσεις και εκδηλώσεις

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνουν και την κυβέρνηση να λαμβάνει κλιμακωτά νέα μέτρα περιορισμού, ο κλάδος ανησυχεί και για την πορεία του 2021.
Eurokinissi

Σε απόλυτο lockdown παραμένει η δραστηριότητα διοργάνωσης συνεδρίων, μαζικών εκδηλώσεων και εμπορικών εκθέσεων δημιουργώντας αφενός πλήγμα στις σχετικές επιχειρήσεις και αφετέρου «τρύπα» στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνουν και την κυβέρνηση να λαμβάνει κλιμακωτά νέα μέτρα περιορισμού, ο κλάδος ανησυχεί και για την πορεία του 2021, καθώς κάθε είδους διοργάνωση προετοιμάζεται 6 με 9 μήνες νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (Greek Destination Planners Association GDPA) απευθύνθηκε με επιστολή της στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ζητώντας να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον πληττόμενο κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, ο τζίρος μόνον των γάμων και των σχετικών εκδηλώσεων με πελάτες από το εξωτερικό έφτασε στα 200 εκατ.ευρώ επιμεριζόμενα σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αγορές σε καταστήματα , ενοικιάσεις χώρων, αμοιβές προμηθευτών κ.α. Ταυτόχρονα η μέση δαπάνη κάθε καλεσμένου είναι τετραπλάσια της μέσης δαπάνης των επισκεπτών αναψυχής ενώ καταγράφηκαν πλέον των 260.000 διανυκτερεύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές στον τομέα του τουρισμού χώρες προέλευσης όπως οι Η.Π.Α. η Αυστραλία οι Αραβικές χώρες το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.

Πέρα από το συγκεκριμένο υποκλάδο, ολόκληρη η αγορά συνεδριακού τουρισμού και διοργάνωσης εκθέσεων απειλείται και το 2021 από την πανδημία. Όπως ήδη έχει διαπιστωθεί η ματαίωση της ΔΕΘ και των Ποσειδονείων στην Αθήνα έχει δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες για σειρά επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τις δύο παραπάνω διοργανώσεις εκτιμάται ότι έχει χαθεί οικονομική δραστηριότητα κατ’ ελάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τις δευτερογενείς οικονομικές ωφέλειες που υπολογίζει η αγορά (ξενοδοχεία, εστίαση, λιανική αγορά).

Πέραν των εμπορικών εκθέσεων, σημαντικά εμπόδια συναντά και ο κλάδος των συνεδρίων, ο οποίος σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, παράγει τζίρο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η πανδημία έχει επιφέρει ακυρώσεις του 75% των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ενώ οι κανόνες διενέργειας τους με πλαφόν παρουσίας 50 ατόμων, επί της ουσίας εμποδίζουν κάθε πιθανότητα διοργάνωσης.

Σήμερα τόσο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλήρως ανοίξει τις δραστηριότητες που αφορούν στις εμπορικές εκθέσεις και τα συνέδρια, παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφουν, θέτοντας ωστόσο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εμπορικών εκθέσεων παρά το γεγονός του ότι οι επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκθέσεις έχουν ετοιμάσει αυστηρό πρωτόκολλο λειτουργίας – εγκεκριμένο από τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας- εν τούτοις έχουν τεθεί σε «αναστολή» με ειδική τροπολογία.

Δημοφιλή