ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/08/2019 18:54 EEST | Updated 12/08/2019 18:55 EEST

Κόκκινος συναγερμός και την Τρίτη: Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μποφόρ.

COSTAS BALTAS/REUTERS

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει για τέταρτη μέρα ολόκληρη η χώρα, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και την Τρίτη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπογραμμίζοντας ότι από το Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα εκδηλώθηκαν 102 πυρκαγιές σε όλη την χώρα, οι σοβαρότερες εκ των οποίων ήταν του Υμηττού, της Ελαφονήσου και του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς την Τρίτη είναι:

  • Περιφέρεια Αττικής

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οδηγίες Προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Υψηλές θερμοκρασίες

Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές κατά τόπους θερμοκρασίες, ενώ έντονη θα είναι σε αρκετές περιοχές η αίσθηση δυσφορίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 35 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 39, στα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 33 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 19 έως 34 βαθμούς, ωστόσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Oι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 και τοπικά στη Νότια Εύβοια και στις Κυκλάδες έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς.

Sponsored Post