ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2016 15:19 EEST | Updated 05/04/2016 15:20 EEST

World Economic Forum: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2016

ASSOCIATED PRESS
FILE In this photo taken Friday Jan. 3, 2014 heavy surf breaks over the seawall during a winter storm, Hampton, N.H. A commission that studies risks and hazards to New Hampshire's coast is releasing a report Friday March 18, 2016 on projected sea-level rise and flooding and the effect on communities. (AP Photo/Jim Cole/FILE)

Τους μεγαλύτερους εκτιμώμενους κινδύνους για το 2016 εκτιμά και αξιολογεί το World Economic Forum, στο πλαίσιο της ετήσιας μελέτης του, Global Risks Report, για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα νέα οικονομικά μοντέλα της έρευνας, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εξαφανίσει 2,5 τρισ. δολάρια από την αξία των διεθνών περιουσιακών στοιχείων, εάν δεν υπάρξει αλλαγή της «γραμμής» όσον αφορά στους ρύπους. Ωστόσο, το χειρότερο δυνατό σενάριο ανεβάζει ακόμα παραπάνω τις απώλειες, στα 24,2 τρισ. δολάρια.

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι η δράση πάνω στην κλιματική αλλαγή δεν είναι επιτακτική μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία. «Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε όχι παραπάνω από δύο βαθμούς Κελσίου έχει λογική από οικονομικής άποψης» αναφέρουν σχετικά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature και παρουσιάζει τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους από πλευράς πιθανότητας (likelihood) και τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους από πλευράς επιπτώσεων (impact).

Στην κορυφή της πρώτης κατηγορίας (πιθανότητα) βρίσκεται η μεγάλης κλίμακας «μη εθελοντική» μετανάστευση και ακολουθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αποτυχία όσον αφορά στην προσαρμογή και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι πόλεμοι μεταξύ κρατών, η αποτυχία της εθνικής διακυβέρνησης, η ανεργία, οι απάτες/ κλοπές δεδομένων, οι κρίσεις που έχουν να κάνουν με το νερό και το παράνομο εμπόριο.

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία (επιπτώσεις), στην κορυφή βρίσκεται η αποτυχία στην προσαρμογή και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα όπλα μαζικής καταστροφής, οι κρίσεις που έχουν να κάνουν με το νερό, η μεγάλης κλίμακας «μη εθελοντική» μετανάστευση, ένα «σοκ» από τις τιμές της ενέργειας, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση οικοσυστημάτων, οι δημοσιονομικές κρίσεις, η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, οι οικονομικές «φούσκες» και η έντονη κοινωνική αστάθεια.

Επίσης, παρατίθεται γράφημα όσον αφορά στη διασύνδεση των κινδύνων.

Sponsored Post