Κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 6,5 δισ. ευρώ για έργα υποδομών. Αιτία η αθέτηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα

Κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 6,5 δισ. ευρώ για έργα υποδομών. Αιτία η αθέτηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα
sooc

Επικρίσεις για «καθυστερήσεις και κακοδαιμονίες» δέχεται η Ελλάδα ενώ σε πρόσφατη έκθεση της η επιτροπή ελέγχου προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή απώλεια κοινοτικών κονδυλίων 6,5δισ. ευρώ, που αφορούν έργα υποδομών. Αιτία, η αθέτηση των συμφωνηθέντων από πλευράς της Αθήνας.

Στο σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι «συμφωνίες αφορούν έργα της περιόδου 2007-2013, τα οποία είχαν καθυστερήσει και μεταφέρθηκαν στην επόμενη περίοδο 2014-2020 προκειμένου, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται μέχρι το τέλος του 2015. Ωστόσο τα ίδια έργα καθυστερούν και πάλι».

Η δε επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου προϋπολογισμού Ίνγκεμποργκ Γκρέσλε, σε δηλώσεις της κάνει λόγο για «επενδυτικά ερείπια», δηλαδή, όπως τονίζει ο συντάκτης, σε έργα υποδομής που παραμένουν ημιτελή για πολλά χρόνια και δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται επ’ άπειρον. Βέβαια θα μπορούσε να βρεθεί λύση για κάποια από τα έργα, έστω και την τελευταία στιγμή και όπως τονίζει η γερμανίδα ευρωβουλευτής «αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση είναι να πάρει μία απόφαση: ποια είναι τα έργα εκείνα που δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται με κοινοτικά χρήματα, αλλά παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να ολοκληρώσει; Εμείς θα είμαστε διατεθειμένοι να ξαναμιλήσουμε και να βρούμε μία ειδική λύση γι αυτά τα έργα. Αλλά δεν μπορούμε να βρούμε μία συνολική λύση για όλα».

Όπως τονίζει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, υφίσταται ο κίνδυνος να χαθούν 6,5 δις στη χειρότερη περίπτωση και αναφέρει πως η «ειδική λύση» θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία νέα «εξαίρεση» για την Ελλάδα. «Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι γι αυτά τα συγκεκριμένα έργα δίνονται χρήματα, κατ’ εξαίρεση, από την επόμενη προγραμματική περίοδο και για επιπλέον δύο χρόνια» εκτιμά η γερμανίδα ευρωβουλευτής και συμπληρώνει «Αυτό θα μπορούσε να είναι μία λύση, αλλά όχι λευκή επιταγή, πρέπει να αφορά πολύ συγκεκριμένα έργα. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν βοηθάμε την Ελλάδα, εγκρίνοντας συνεχώς νέες εξαιρέσεις. Το μόνο που γίνεται σε αυτήν την περίπτωση είναι να παρατείνονται τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή