Κίνηση-ματ προετοιμάζει η Αθήνα νότια της Κρήτης

Μπλοκάροντας τα σχέδια της Αγκυρας μέσα από την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
ATHANASIOS GIOUMPASIS VIA GETTY IMAGES

Nα μπλοκάρει το τουρκολιβυκό σύμφωνο επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχωρά στην παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου νότια της Κρήτης προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η Αθήνα προετοιμάζει μια κίνηση-ματ. Το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συνορεύει με την παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια».

Το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Εκεί ακριβώς νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου Ταγίπ Ερντογάν και Φαγέζ Αλ Σάρατζ καταπατώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση, με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Νότια της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Την διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019, κατόπιν ενδιαφέροντος που είχαν εκδηλώσει, άτυπα, μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας σε ερωτήματα των «ΝΕΩΝ» επιβεβαίωναν πως η έκδοση της απόφασης για τη ΣΜΠΕ αποσκοπεί στην υπερπήδηση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε όταν κι εφόσον ληφθεί απόφαση για παραχώρηση της περιοχής να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες.

Η διάθεση του μπλοκ μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε η κυβέρνηση να αποφασίσει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού είτε εφόσον δεχτεί αίτημα από πετρελαϊκούς ομίλους να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σε άλλους επενδυτές ώστε κατόπιν και πάλι μέσω διαγωνισμού να αναδειχθεί ο παραχωρησιούχος.