ΤΟ BLOG
19/07/2019 07:56 EEST | Updated 19/07/2019 07:56 EEST

Κίνηση ματ Μητσοτάκη  για τη Δημόσια Διπλωματία

H νέα δομή της δημόσιας διοίκησης αποτελεί ήδη το μισό έργο που έπρεπε να γίνει προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία και να ορθοποδήσει η ελληνική κοινωνία.

Eurokinissi

Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ακολούθων Τύπου, αλλά κυρίως εφαρμόζοντας τις αρχές της χρηστής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας μετέφερε με Προεδρικό Διάταγμα το σύνολο των στελεχών του κλάδου των ακολούθων Τύπου, τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού και τις αρμοδιότητές τους από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο φυσικό χώρο άσκησης της δημόσιας διπλωματίας, το Υπουργείο Εξωτερικών. Την ημέρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε με δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα η σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία εντάσσονται η Ε΄ Διεύθυνση του Υπουργείου και οι δύο Διευθύνσεις της Δημόσιας Διπλωματίας. Αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ορίστηκε ο διπλωμάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού επί σειρά ετών, Κωστής Αλεξανδρής.

Τόσο η ιεράρχηση της μεταφοράς του συγκεκριμένου κλάδου στο Υπουργείο Εξωτερικών ως άμεσης προτεραιότητας του σχεδίου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και το πρόσωπο που επιλέχθηκε ως επικεφαλής και στο οποίο εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός τον συντονισμό και την εποπτεία της Δημόσιας Διπλωματίας, μαρτυρούν όχι μόνο τη γνώση που έχει για την σημασία της διαχείρισης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την αξία που ο ίδιος προτίθεται να δώσει.

Ο κλάδος των ακολούθων Τύπου σήμερα αριθμεί 188 μέλη, τα οποία στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί στο πρότυπο της γαλλικής ENA. Οι Σύμβουλοι και Γραμματείς Επικοινωνίας αποτελούν το μόνο σώμα υπαλλήλων του ελληνικού κράτους που είναι εξειδικευμένο σε θέματα δημόσιας διπλωματίας και διεθνούς επικοινωνίας. Με μέσο όρο γνώσης 3,5 ξένων γλωσσών ανά στέλεχος, τα περισσότερα μέλη είναι κάτοχοι άνω του ενός μεταπτυχιακού τίτλου συναφούς με την επαγγελματική τους αποστολή. Οι ακόλουθοι Τύπου καταλαμβάνουν τον χώρο ανάμεσα στη διπλωματία και τη δημοσιογραφία, συνεργάζονται με διάφορους φορείς, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα επικοινωνιακών τεχνικών προκειμένου να ενημερώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την Ελλάδα. Ο όρος «Ακόλουθοι Τύπου» παραπέμπει σε σχετικό «ιστορικό»-παραδοσιακό τρόπο διαπίστευσης στις ξένες αρχές.

Μέσα στην πλημμυρίδα θετικών διεθνών δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για την Ελλάδα, τη νέα κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, πολιτικοί και διπλωματικοί συντάκτες, Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, συμφωνούν ως προς δύο σημεία: στο πόσο καλά προετοιμασμένος ήταν ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, έχοντας ήδη εκπονήσει λεπτομερές πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, και στο γεγονός ότι με τη νέα κυβέρνηση το ελληνικό κράτος επιστρέφει στην ομαλότητα. Αν στα παραπάνω προστεθεί η αριστοτελική αρχή ότι η ουσία είναι η μορφή, τότε η νέα δομή της δημόσιας διοίκησης αποτελεί ήδη το μισό έργο που έπρεπε να γίνει προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία και να ορθοποδήσει η ελληνική κοινωνία.