Κινήσεις για συμφωνία πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ: Ποιοι συμφωνούν, ποιοι αντιδρούν

Θετική η στάση από ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Handout via Getty Images

Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία μέσα στο σαββατοκύριακο για να αποπληρώσει πρόωρα περίπου το ήμισυ των δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους της, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Παρασκευή στο Reuters.

«Η αποπληρωμή στο ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο» είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Reuters, στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε μια τέτοια κίνηση, καθώς ανησυχούν πως το ΔΝΤ θα ήθελε να αποχωρήσει από τις τακτικές αξιολογήσεις των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές του, αλλά θα εκτροχίαζε μια τέτοια ενέργεια.

«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει εντός της αξιολόγησης, οπότε θα σταματήσουν να αντιδρούν. Θα αποπληρωθούν περίπου τα μισά, μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ» είπε ο αξιωματούχος.

Ο ESM, που, στο πλαίσιο των κανόνων, θα έπρεπε να λάβει το ίδιο ποσό, πιθανότατα θα παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, καθώς είναι ικανοποιημένος από τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση, είπε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, εξηγώντας πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, που έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, περιέγραψε ως «καλοδεχούμενη» την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα και υπενθύμισε τον «προσωρινό» χαρακτήρα των πόρων που προσφέρει το Ταμείο. Ωστόσο, τόνισε πως η Ελλάδα έχει επιτύχει τεράστια δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά θα έπρεπε πλέον να επιδιώξει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής της, καθώς επί του παρόντος είναι «μη φιλικό προς την ανάπτυξη».

Γενικότερα μιλώντας πάντως, σε αυτή τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά έχει σύμμαχο τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς καθώς έχουν εκφράσει σαφώς την στήριξη τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει μέρος του ακριβού δανεισμού από το Ταμείο.

Στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει σε µερική µικρής κλίµακας αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση πόρων, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα δοθεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην «κανονικότητα» μειώνοντας σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, αλλά και μεσοσταθμικά το επιτόκιο που επιβαρύνει τα δάνεια της.

Δημοφιλή