Κινητικότητα προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν λένε πως δεν επιθυμούν μονοπώλιο εξουσίας.
ASSOCIATED PRESS

Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν που ηγείται της αντιπροσωπείας τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ δήλωσε στο BBC πως δεν επιθυμούν να καταλάβουν «όλη τη χώρα με (στρατιωτική) ισχύ».

«Δεν θα φέρει ειρήνη στο Αφγανιστάν» είπε ο Σερο Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι- αν και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέχρι οι ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν.

Δεδομένα του ΟΗΕ δείχνουν πως οι Ταλιμπάν ευθύνονται για περισσότερους θανάτους αμάχων από κάθε άλλη πλευρά που εμπλέκεται στην πολυετή σύγκρουση, όπως υπογραμμίζει το BBC.

Ο Στανικζάι μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ και παραμένει ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. Όπως είπε, μιλώντας στο BBC στο πλαίσιο συνάντησης με πολιτικούς της αφγανικής αντιπολίτευσης στη Μόσχα, οι εμπειρίες των Ταλιμπάν από την περίοδο κατά την οποία ήταν στην εξουσία τη δεκαετία του 1990, όταν αντιμετώπισαν ένοπλη αντίσταση από αντίπαλες αφγανικές οργανώσεις, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να επιτευχθεί λύση «στο τραπέζι».

«Η ειρήνη είναι πιο δύσκολη από τον πόλεμο» είπε, αναφερόμενος στις δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας- ωστόσο εξέφρασε ελπίδες πως θα επέλθει τέλος στη σύγκρουση.

Ο Στανικζάι έχει επιβλέψει μια σειρά συναντήσεων με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Σαλμάι Χαλιλζάντ, τους τελευταίους μήνες. Τον Ιανουάριο επετεύχθη αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «προσχέδιο πλαισίου» για συμφωνία. Βασίζεται σε δέσμευση απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, και εγγύηση από τους Ταλιμπάν πως δεν θα επιτρέψουν σε διεθνείς τζιχαντιστικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν σαν βάση το Αφγανιστάν στο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές έχουν υποδείξει πως εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν- ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να δώσει τέλος στη 17ετή σύγκρουση και να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων. Επίσης, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης είπε πως η κυβέρνησή του έχει επιταχύνει τις συνομιλίες για πολιτική λύση στη Αφγανιστάν, λέγοντας ότι «τα μεγάλα έθνη δεν κάνουν ατελείωτους πολέμους». Όπως είπε, η κυβέρνησή του έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με έναν αριθμό άλλων πλευρών, περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν.

«Καθώς σημειώνουμε πρόοδο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία και να επικεντρωθούμε στην αντιτρομοκρατία. Και θα επικεντρωθούμε όντως στην αντιτρομοκρατία» είπε χαρακτηριστικά, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι 14.000 στρατιωτικοί που βρίσκονται τώρα στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται πως, την Τετάρτη το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αποσύρουν τα μισά στρατεύματά τους από τη χώρα.

Ο Στανικζάει είπε πως εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει όντως να «φέρει την ειρήνη στο Αφγανιστάν». Επίσης, υποστήριξε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν μονοπώλιο εξουσίας – αν και χαρακτήρισε το Σύνταγμα της χώρας «εισηγμένο από τη Δύση» και «εμπόδιο στην ειρήνη». Όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών, είπε πως «δεν θα έπρεπε να φοβούνται», καθώς θα τους δοθούν «όλα τα δικαιώματα που προβλέπουν ο ισλαμικός νόμος και η αφγανική κουλτούρα. Μπορούν να πάνε στο σχολείο, μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο, μπορούν να δουλέψουν».

Η συνάντηση στη Μόσχα, στην οποία συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι (αλλά όχι η ίδια η κυβέρνηση του Αφγανιστάν) είναι ξεχωριστή από τις συνομιλίες ΗΠΑ- Ταλιμπάν.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Δημοφιλή