ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/08/2015 09:24 EEST | Updated 24/08/2015 10:19 EEST

Πώς η «Μαύρη Δευτέρα» των κινεζικών χρηματιστηρίων «χτυπάει» τον υπόλοιπο κόσμο: Απώλειες 5 τρισ. από τις 11/8

ASSOCIATED PRESS
Chinese investors monitor stock prices at a brokerage house in Beijing, Monday, Aug. 24, 2015. Stocks tumbled across Asia on Monday as investors shaken by the sell-off last week on Wall Street unloaded shares in practically every sector. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Καθώς η πτώση των κινεζικών, και κατ'επέκταση των υπόλοιπων ασιατικών και μεσανατολικών χρηματιστηρίων, έδωσε «επάξια» στην 24η Αυγούστου 2015 τον χαρακτηρισμό της «Μαύρης Δευτέρας», δεν μένει ανεπηρέαστη και η Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταρρέουν, μετά τη χειρότερη πτώση των κινεζικών μετοχών από το 2007 και μετά. Ο FTSE 100 σημείωσε πτώση της τάξης του 3% νωρίτερα τη Δευτέρα. Σε αντίστοιχο ποσοστό κινείται και η πτώση του γερμανικού Dax, ο οποίος έχει χάσει το 20% της αξίας του από τον Απρίλιο. Ο γαλλικός CAC σημείωσε πτώση 2,7%, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο ασκούνται ισχυρές πιέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση που ξεπερνά το 5% - ειδικά σε συνδυασμό με την παρούσα αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Stoxx Europe 600 Index παρουσίασε απώλειες 3,3% το πρωί. Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται και στις ΗΠΑ, καθώς από την Παρασκευή στη Γουόλ Στριτ επικρατούσε κλίμα σοβαρής ανησυχίας.

Κύμα ρευστοποιήσεων παρατηρείται σε όλες τις διεθνείς αγορές, ενώ οι απώλειες σε αξία μετοχών είναι τεράστιες- ενδεικτικά θεωρείται ότι διεθνώς από τις 11 Αυγούστου (υποτίμηση του γουάν) έχει χαθεί αξία ύψους πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις τάξεις των επενδυτών έχει προκληθεί πανικός, ενώ ειδικά στην περίπτωση του βρετανικού FTSE 100 αναφέρονται απώλειες ύψους (αξία) 44 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο ώρες. Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σε χαμηλά 6,5 ετών (39,20 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό, 44,40 για το Μπρεντ). Ο χαλκός, ο οποίος θεωρείται «βαρόμετρο» της παγκόσμιας βιομηχανικής ζήτησης, έπεσε κατά 2,5%. Γενικότερα είναι τεράστιες οι πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εξόρυξης διεθνώς. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη «Μεγάλη Πτώση της Κίνας», που έχει αποκτήσει και το δικό της hashtag στο Twitter (#GreatFallofChina).

To ευρώ σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, όπως και το γιεν (0,7%). Πλήγμα δέχεται το ρούβλι (πτώση 2,6% έναντι του δολαρίου), το νοτιοαφρικανικό ραντ (πτώση 2%) και η τουρκική λίρα (-1%).

Οι βασικοί προβληματισμοί των διεθνών οικονομιών έχουν να κάνουν σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, την αβεβαιότητα γύρω από τις επόμενες κινήσεις της Fed και τις επιπτώσεις που έχει ο καταποντισμός της τιμής του πετρελαίου (σημειώνεται ότι η τιμή του βαρελιού ένα χρόνο πριν κυμαινόταν γύρω στα 100 δολάρια). Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν μεγάλη «έκθεση» στην Κίνα, ενώ πολλοί αποδίδουν τις απώλειες της Δευτέρας στη «σιγή» του Πεκίνου, καθώς αναμένονταν νέες κινήσεις μέσα στο σαββατοκύριακο.

Sponsored Post