Κλέφτες αυτοκινήτων χρησιμοποιούν AirTag για να παρακολουθούν τα οχήματα

Σύμφωνα με την αστυνομία του Γιόρκ τουλάχιστον πέντε οχήματα έγιναν στόχος από κλέφτες που χρησιμοποίησαν το γκάτζετ της Apple.
Artur Debat via Getty Images

Η Apple κυκλοφόρησε το AirTag τον Απρίλιο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν τα κλειδιά, τις αποσκευές τους και άλλα αντικείμενα που χάνονται εύκολα. Ωστόσο η συσκευή χρησιμοποιείται πλέον για την παρακολούθηση της θέσης κάτι άλλο: των αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, οχημάτων υψηλής ποιότητας που οι κλέφτες αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να παρακολουθούν με AirTag.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι αστυνομικοί έχουν ερευνήσει πέντε περιστατικά όπου οι ύποπτοι τοποθέτησαν μικρές συσκευές παρακολούθησης σε οχήματα υψηλής τεχνολογίας για να μπορέσουν αργότερα να τα εντοπίσουν και να τα κλέψουν», αναφέρει η περιφερειακή αστυνομία του Γιορκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα airtags τοποθετούνται σε σημεία εκτός οπτικού πεδίου των στοχευμένων οχημάτων όταν είναι σταθμευμένα σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα ή χώρους στάθμευσης. Στη συνέχεια, οι κλέφτες παρακολουθούν τα στοχευμένα οχήματα στην κατοικία του θύματος, όπου και τα κλέβουν από το δρόμο όπου βρίσκονται».

Η αστυνομία λέει ότι τα AirTag είναι κρυμμένα σε κοτσαδόρους, προφυλακτήρες και άλλα δυσδιάκριτα σημεία των οχημάτων. Επειδή το AirTag σχεδιάστηκε για να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτικό, υπάρχουν πολλές κρυψώνες για τους κλέφτες αυτοκινήτων για να τοποθετήσουν τη συσκευή σε έναν επιδιωκόμενο στόχο.

Τα AirTag έχουν σχεδιαστεί για να αρχίζουν να εκπέμπουν αυτήν την προειδοποίηση κάποια στιγμή μεταξύ οκτώ και 24 ωρών μετά τον χωρισμό από τον ιδιοκτήτη τους. Αυτό αφήνει πολύ χρόνο σε έναν κλέφτη αυτοκινήτου για να τοποθετήσει τη συσκευή σε ένα όχημα, να το παρακολουθήσει σε μια πιο απομονωμένη περιοχή και ενδεχομένως να το κλέψει προτού ο ιδιοκτήτης καταλάβει ότι ”κουβαλά” ένα... λαθρεπιβάτη AirTag.

James D. Morgan via Getty Images

Πηγή: pcmag.com

Popular in the Community