ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/01/2019 15:37 EET

Κλειστά σχολεία λόγω καιρού σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Τετάρτη

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Eurokinissi

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας του παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο δήμος Βόλβης ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης όλα τα σχολεία στους δήμους Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας με απόφαση δημάρχων για την ασφάλεια των μαθητών.

Στον δήμο Λαγκαδά, εκτός από τα σχολεία, κλειστές θα παραμείνουν οι μονάδες των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί.

Διαβάστε επίσης: 

-Πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο καιρός: Νέα επιδείνωση από την Τετάρτη

-Φωτογραφίες: Το πέρασμα του «Τηλέμαχου» από την Αθήνα

-Χιόνια και στην Αθήνα έφερε ο Τηλέμαχος - Προβλήματα σε μετακινήσεις και ηλεκτροδότηση

-Θερμοκρασίες έως και -21 βαθμούς Κελσίου έφερε στη Βόρεια Ελλάδα ο Τηλέμαχος

Από τον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής ανακοινώθηκε πως αύριο Τετάρτη η προσέλευση των μαθητών μπορεί να γίνεται έως τις 9:30 το πρωί, λόγω του παγετού στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία της παραλιακής ζώνης του δήμου (Όλυνθος, Γερακινή Καλύβες, Ορμύλια, Μεταμόρφωση).

Λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Κατερίνης.

Στον δήμο Έδεσσας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αντίθετα κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, «το θερμόμετρο στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύκτας κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ, στους -23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις 8 το πρωί το θερμόμετρο στην πόλη ανέβηκε στους -17 βαθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες».

Άλλοι δήμαρχοι αναφέρουν ότι με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχουν θέματα ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία από χωριά και ορεινές κοινότητες προς τα σχολεία της πόλης.

Για την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κοζάνης, τα σχολεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων Βελβεντού και Βοΐου θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση των δημάρχων. Επίσης στην ΠΕ Φλώρινας, το ίδιο θα ισχύσει με αποφάσεις των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Στην ΠΕ Γρεβενών με απόφαση των δημάρχων Γρεβενών και Δεσκάτης οι σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν. Στην ΠΕ Καστοριάς, τέλος, με απόφαση των δημάρχων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε σημεία του επαρχιακού κυρίως οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού (βάσει στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στον νομό Ημαθίας, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και από το 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου.

Στο νομό Κιλκίς, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού - Σκρά, στις επαρχιακές οδούς του πρώην Δήμου Πικρολίμνης, εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων του δήμου Κιλκίς, καθώς και της πόλης του Κιλκίς, εκτός των κεντρικών οδών. Εξάλλου, διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει στις εξόδους των δημοτικών διαμερισμάτων Παλαιού και Νέου Αγιονερίου προς το νομό Θεσσαλονίκης.

Στον νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται για τα οχήματα που κινούνται στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Έδεσσας, στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Στον νομό Σερρών, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Σερρών - Λαϊλιά από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο.

Στον νομό Χαλκιδικής, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από είσοδο Παλαιοκάστρου έως Αρναία, στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος, από το 1ο έως το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ιερισσού – Ουρανούπολης, από το 81ο έως το 90ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών - Συκιάς, στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου Αγίου Όρους.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από το ύψος του Παλαιοκάστρου έως την είσοδο της Αρναίας, και την επαρχιακή οδό Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, εντός της Τοπικής Κοινότητας Ταξιάρχη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)