ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/12/2017 09:19 EET | Updated 24/12/2017 15:21 EET

Διαδοχικές κληρώσεις ως το βράδυ για τη χριστουγεννιάτικη φορολοταρία του ΥΠΟΙΚ: Πώς θα δείτε αν είστε στους τυχερούς

Τι ισχύει για τους λαχνούς

Khmel via Getty Images

Μέχρι τις 10 το βράδυ θα συνεχιστούν οι διαδοχικές κληρώσεις της φορολοταρίας του ΥΠΟΙΚ: Tα πρώτα αποτελέσματα από τις δέκα συνολικά κληρώσεις αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet το μεσημέρι και αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά κατά τις επόμενες ώρες. 

Η φορολοταρία της Παραμονής Χριστουγέννων μοιράζει από 1.000 ευρώ σε 10.000 τυχερούς, με τους λαχνούς που αναλογούν στις δαπάνες των φορολογουμένων με πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών να έχουν αναρτηθεί από το Σάββατο στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο TAXISnet.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και από εκεί στις «Δημόσιες Κληρώσεις», όπου θα μπορούν να δουν εάν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.

Οι λαχνοί αντιστοιχούν στις συναλλαγές από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο και τον μήνα Νοέμβριο του έτους, καθώς οι συναλλαγές του Οκτωβρίου ήταν η βάση για την πρώτη λοταρία, που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα αναρτηθούν στο TAXISnet, με τους φορολογούμενους να εισέρχονται για να τα δουν στη σχετική υπηρεσία/ εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (Δημόσιες Κληρώσεις- μηνιαίες συναλλαγές και λαχνοί), μέσω της χρήσης των προσωπικών κωδικών τους πρόσβασης στο TAXISnet. Το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει τους τυχερούς και μέσω μηνύματος στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet.

Το ποσό των 1.000 ευρώ προορίζεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των τυχερών (εφόσον έχουν δηλωθεί αριθμοί ΙΒΑΝ) στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ στο τέλος του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δημόσια κλήρωση, η οποία θα αφορά στις δαπάνες των φορολογουμένων τον Δεκέμβριο.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

  • Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
  • Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
  • Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
  • Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Τα έπαθλα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Εάν κάποιος δεν έχει δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, έχει προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του μηνύματος στον λογαριασμό του να το κάνει. Εάν αυτό δεν συμβεί, το ποσό πηγαίνει στον επόμενο δικαιούχο (κάτοχο αναπληρωματικού λαχνού).