ΔΙΕΘΝΕΣ
29/09/2020 11:16 EEST | Updated 29/09/2020 14:49 EEST

Κλιμάκωση της σύγκρουσης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν: Βαριά όπλα και αναφορές για πυρά εκτός Ναγκόρνο Καραμπάχ

Πολλές δεκάδες οι νεκροί.

ASSOCIATED PRESS

 Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληκατηγορήθηκαν την Τρίτη για πυρά στα εδάφη τους, μακρά από τη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη χειρότερη έξαρση συγκρούσεων από τη δεκαετία του 1990, η οποία είναι σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα- ενώ οι νεκροί άμαχοι αυξάνονται. 

 Δεκάδες είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από την έναρξη των σφοδρών μαχών μεταξύ αζερικών δυνάμεων και των Αρμενίων του ορεινού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ την Κυριακή, σε μια αναζωπύρωση μιας μακράς αντιπαράθεσης. 

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ είπε ότι 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αρμενικούς βομβαρδισμούς από την Κυριακή. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις απώλειες των Αζέρων στρατιωτών.  

To αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ένα αρμενικό πολιτικό λεωφορείο στο Βαρντένις- πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και μακριά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ- πήρε φωτιά μετά από επίθεση αζερικού drone. Επίσης, το ΥΠΕΞ της χώρας είπε πως ένας άμαχος στην πόλη σκοτώθηκε από βομβαρισμό του αζερικού πυροβολικού,  τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απώλεια σε αρμενικό έδαφος αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με την αρμενική πλευρά, πυρά πυροβολικού δέχτηκε και μια μονάδα στο Βαρντένις. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας είπε ότι οι αρμενικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν «υψηλής ισχύος όπλα», που προορίζονται για «μεγάλη και χωρίς διάκριση καταστροφή έμψυχου προσωπικού, στατικών και κινητών στοιχείων», σε απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως χρήση «βαρέων εκτοξευτών εμπρηστικών ρουκετών, μεγάλου διαμετρήματος πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών “Smerch”». 

Όπως μετέδωσε το RT, Αρμένιοι αξιωματούχοι είπαν τη Δευτέρα ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, ρωσικής κατασκευής, εάν χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις τουρκικά μαχητικά F-16 για να υποστηρίξουν τους Αζέρους. Ο Αρμένιος πρεσβευτής στη Ρωσία, Βαρντάν Τογκανιάν, είπε τη Δευτέρα πως «όλα τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και οι Iskander» είναι στο τραπέζι εάν η Τουρκία χρησιμοποιήσει τα μαχητικά- πρόσθεσε ωστόσο πως η ώρα για κάτι τέτοιο δεν έχει έρθει και τα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή είναι επαρκή για την αντιμετώπιση των τουρκικών και αζερικών drones που χρησιμοποιούνται ως τώρα. 

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο αρμενικός στρατός βομβάρδισε το Ντασκεσάν, εντός Αζερμπαϊτζάν, με πυρά από το Βαρντένις, κάτι που η Αρμενία διαψεύδει. 

Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε την Κυριακή τον θάνατο πέντε μελών μιας οικογένειας. Η Αρμενία ανακοίνωσε την Τρίτη πως μια εννιάχρονη σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό, ενώ τραυματίστηκαν η μητέρα της και ένας αδελφός της. Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφερε πως σκοτώθηκαν μία μητέρα και το παιδί της στο Μαρτούνι την Κυριακή. 

 

ASSOCIATED PRESS

 

 

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια περιοχή εντός του Αζερμπαϊτζάν η οποία κατοικείται και διοικείται από Αρμένιους, με τη στήριξη της Αρμενίας. Αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1990, μα δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα ως ανεξάρτητο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι σφοδρότερες από το 2016 και μετά, έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου, από όπου διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και αερίου. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση βαρέος πυροβολικού, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Η Αρμενία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής- πολιτικής συμμαχίας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook, βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ένας γενικευμένος πόλεμος θα μπορούσε να εμπλέξει της Ρωσία και την Τουρκία. Η Μόσχα έχει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία υποστηρίζει τον θύλακα και αποτελεί ζωτική γραμμή επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Ο απολογισμός των νεκρών, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως το βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.

(με πληροφορίες από Reuters, RT, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)