Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές πιο γρήγορα από τη δεκαετία του '90

Το νησί έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1992.
JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν επτά φορές πιο γρήγορα από ό,τι στη δεκαετία του 1990.

Σε αυτό το αποκαρδιωτικό συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, που μελέτησε όλες τις δορυφορικές παρατηρήσεις μιας περιόδου 26 ετών.

Οπως λένε, η συμβολή της Γροιλανδίας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι η επιβεβαίωση αυτού που κάποτε αποτελούσε την απαισιόδοξη προβολή του μέλλοντος.

ASSOCIATED PRESS

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα αναμένεται επιπλέον αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 7 εκατοστά μόνο από τη Γροιλανδία. Κατ’επέκταση πολλά περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι σε παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου θα κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα σε ύψος μικρότερο των 10 μέτρων πάνω από το όριο της πλημμυρίδας, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατομμυρίων που βρίσκονται σε τοποθεσίες μόλις ενός μέτρου πάνω από το όριο.

ASSOCIATED PRESS

«Οι καταιγίδες, σε συνδυασμό με την υψηλότερη στάθμη των θαλασσών, θα σπάνε τις αντιπλημμυρικές άμυνες», δήλωσε ο καθηγητής Αντι Σέφερντ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Η απλή φόρμουλα δείχνει ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εισέρχονται σε κατάσταση πλημμυρών για κάθε εκατοστό που ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, οπότε όταν ακούτε για μια αύξηση εκατοστών, αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις», ανέφερε στο BBC.

ASSOCIATED PRESS

Ο Βρετανός επιστήμονας είναι ο συνεπικεφαλής ερευνητής της Imbie, μιας κοινοπραξίας 89 εμπειρογνωμόνων που προέρχονται από 50 διεθνείς οργανισμούς και μελετούν εντατικά το φαινόμενο της τήξης των πάγων.

Η ομάδα επανεξέτασε τα δεδομένα από 11 δορυφορικές αποστολές από το 1992 έως το 2018. Αυτά τα διαστημόπλοια έλαβαν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις του μεταβαλλόμενου πάχους, ροής και βαρύτητας του πάγου. Η Ιmbie έχει συνδυάσει τις παρατηρήσεις της με τα τελευταία μοντέλα καιρού και κλίματος.

ASSOCIATED PRESS

Αυτό που προκύπτει είναι η πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για το πώς αντιδρά η Γροιλανδία στην ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής. Πρόκειται για είναι ένα μέρος του πλανήτη, που έχει καταγράψει αύξηση της θερμοκρασίας 0,75C μόλις την τελευταία δεκαετία.

Η έκθεση της Imbie δείχνει ότι το νησί έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου στον ωκεανό από την αρχή της περιόδου μελέτης. Αυτή η μάζα ισοδυναμεί με αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 10,6 χιλιοστά.

Επιπλέον, η ομάδα έχει εντοπίσει μια επιτάχυνση του φαινομένου. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο ρυθμός απώλειας ήταν ισοδύναμος με περίπου 1 χιλιοστό ανά δεκαετία, τώρα έχει εκτιναχθεί σε περίπου 7 χιλιοστά ανά δεκαετία.

JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Η Γροιλανδία χάνει τον πάγο της με δύο βασικούς τρόπους - ο ένας είναι με την τήξη της επιφάνειας που την μετατροπή της σε νερό που καταλήγει στον ωκεανό και ο άλλος είναι με την αποκόλληση των παγόβουνων και έπειτα τη τήξη, όπου ο πάγος έρχεται σε επαφή με τον ωκεανό.

Σε ένα μέσο έτος τώρα, η Γροιλανδία αποβάλλει περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Φέτος, ωστόσο, οι θερμοκρασίες άγγιξαν ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα. Στην παράκτια πόλη Ιλούλισσατ, ο υδράργυρος έφτασε μέχρι και τους 20 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και στο εσωτερικό στρώμα του πάγου, στο υψηλότερο σημείο του, οι θερμοκρασίες έφτασαν στο μηδέν.

Η απώλεια πάγου φέτος ήταν περισσότερο από 370 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ASSOCIATED PRESS

Πίσω στο 2013, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) - το επίσημο όργανο για όλες τις επιστήμες του κλίματος - έδωσε μια πρόβλεψη μέσης εμβέλειας για παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά μέχρι το 2100 - αποτέλεσμα συνδυασμού της τήξης των πάγων και της επέκτασης του θερμαινόμενου νερού.

Αλλά όταν η Imbie δημοσίευσε τη συνοδευτική επισκόπησή της για την Ανταρκτική το 2018, διαπίστωσε ότι η συνεισφορά της Λευκής Ηπείρου έως το 2100 ήταν πιθανό να έχει υποτιμηθεί κατά 10 εκατοστά. Τώρα, για τη Γροιλανδία, η Imbie λέει ότι το έλλειμμα είναι 7 εκατοστά. Η IPCC θα πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις νέες εκτιμήσεις όταν εκδώσει την επόμενη σημαντική έκθεση αξιολόγησης (AR6) του κλίματος της Γης σε μερικά χρόνια.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή