Κλιματική αλλαγή: Φωτιές σαν της Αυστραλίας θα είναι συνηθισμένες σε έναν πιο θερμό κόσμο

Μια «γεύση» του πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος στο κοντινό μέλλον.
Andrew Merry via Getty Images

Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αυστραλία αποτελούν μια «γεύση» του πώς θα μοιάζει ο κόσμος καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς του Met Office Hadley Centre είπε πως «βλέπουμε μια ένδειξη του ποιες θα είναι φυσιολογικές συνθήκες σε έναν μελλοντικό κόσμο με αύξηση θερμοκρασίας τριών βαθμών Κελσίου».

Αν και ήταν οι φυσικές καιρικές συνθήκες που αποτέλεσαν την «κινητήρια δύναμη» πίσω από τις πρόσφατες φωτιές, ερευνητές αναφέρουν πως είναι «κοινή λογική» πως η ανθρωπογενής θέρμανση παίζει ρόλο.

Το περσινό έτος ήταν το θερμότερο και ξηρότερο έτος στην ιστορία της Αυστραλίας.

Βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ως προς τον κίνδυνο των πυρκαγιών ανά τον κόσμο. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 57 επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν από τότε που έγινε η τελευταία μεγάλη αξιολόγηση της κλιματικής επιστήμης το 2013.

Όλες οι έρευνες έδειξαν συσχετισμούς μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης συχνότητας ή έντασης του «καιρού πυρκαγιάς». Αυτό ορίζεται ως οι χρονικές περίοδοι όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς εξαιτίας του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής υγρασίας, χαμηλών βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων.

Το αποτύπωμα της ανθρωπογενούς θέρμανσης έχει γίνει πιο ξεκάθαρο σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με το πέρασμα του χρόνου. Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πέρυσι υποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούσαν να εντοπιστούν πέρα από το εύρος των φυσικών φαινομένων στο 22% των εκτάσεων που μπορούν να καούν.

«Συνολικά, τα 57 papers που εξετάστηκαν δείχνουν ξεκάθαρα πως η ανθρωπογενής θέρμανση έχει ήδη οδηγήσει σε μια παγκόσμια αύξηση της συχνότητας και έντασης του καιρού φωτιάς, αυξάνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς» είπε ο Dr. Μάθιου Τζόουνς, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, και lead author της έρευνας.

«Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένων των δυτικών ΗΠΑ και του Καναδά, της νότιας Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Αμαζονίας. Η ανθρωπογενής θέρμανση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο φωτιάς σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Σιβηρία και η Αυστραλία».

Ωστόσο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, η δραματική κατάσταση που διαπιστώθηκε στην Αυστραλία τους πρόσφατους μήνες είναι «πρόκληση ως προς τη διάγνωσή της».

Τα φυσικά καιρικά φαινόμενα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των σωστών συνθηκών για πυρκαγιές. Οι συνθήκες στον Ινδικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό έχουν προκαλέσει καύσωνες και ξηρασίες ανά τη χώρα. Ωστόσο, η ανθρώπινη επιρροή είναι και αυτή στο μείγμα.

«Αυτό θα είχε συμβεί και φυσικά, αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι έγιναν θερμότερες εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» είπε ο καθηγητής Μπετς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπέδειξε ότι η Αυστραλία είναι κατά περίπου 1,4 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από ό,τι ήταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά την προβιομηχανική περίοδο.

«Οι θερμοκρασίες τον Δεκέμβριο στην Αυστραλία, που σημειώθηκαν πρόσφατα, είναι ακραίες προς το παρόν, μα θα ήταν φυσιολογικές σε έναν κόσμο που συνεχίζει με θέρμανση τριών βαθμών- οπότε βλέπουμε μια ένδειξη του ποιες θα ήταν οι φυσιολογικές συνθήκες σε έναν μελλοντικό κόσμο με θέρμανση τριών βαθμών» εξήγησε ο καθηγητής Μπετς.

Δημοφιλή