Κλιματική αλλαγή, μια καθημερινότητα που αρχίζει να θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση

Κλιματική αλλαγή, μια καθημερινότητα που αρχίζει να θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση
Ueslei Marcelino / Reuters

Η Ελλάδα βγαίνει με οδύνες από τα πύρινα μέτωπα των τελευταίων ημέρων, ενώ η Ευρώπη και ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός βορράς, ζει μια εξαιρετικά σπάνια εμπειρία με θερμοκρασίες οι οποίες ακόμη και στο μεσογειακό νότο, αλλά και σ΄ εμάς τους Έλληνες μοιάζουν αφρικανικές.

Η Γη, όπως γράφει ο Economist στο κύριο άρθρο του αυτή την εβδομάδα, «ψήνεται» και παντού στο βόρειο ημισφαίριο οι φλόγες κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις, με πιο ενδεικτικές περιπτώσεις τις φονικές πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα και στην Καλιφόρνια. Στην Ιαπωνία τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το φονικό κύμα καύσωνα.

Τίποτα από αυτά δεν είναι αθώο και παροδικό. Δεν πρόκειται για ένα καπρίτσιο της φύσης. Αντίθετα είναι μια πραγματικότητα που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Η αλλαγή στο κλίμα αποτελεί μια πραγματικότητα που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους όλες τις εποχές του χρόνου. Το βιώνουμε άλλωστε. Χειμώνες χωρίς ιδιαίτερο κρύο και με λιακάδες, καλοκαιρινή άνοιξη, βροχερό καλοκαίρι, φθινόπωρα με πλημμύρες που παίρνουν μαζί τους ανθρώπινες ζωές.

«Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο φανερή, το ίδιο γίνεται και με την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε» σημειώνει ο Economist και δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν και οι πιο δύσπιστοι. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η διαπίστωση είναι απλά μια αρχή από εκεί και πέρα απαιτείται δράση για αναστροφή του φαινομένου. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα, την επιβίωσή της.

Υπάρχει ελπίδα; Μπορούν οι πολίτες να αντιδράσουν και να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Ποιος ο ρόλος των κυβερνήσεων;

Η HuffPost Greece ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το επίμαχο ζήτημα με ανθρώπους από την επιστημονική κοινότητα, ευαισθητοποιημένους πολίτες, εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σήμερα, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, γράφει στο Blog της HuffPost Greece υπογραμμίζει πως η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως η μεγαλύτερη πλανητική απειλή και κάνει αναφορά στις επιπτώσεις που αφορούν τόσο στη συχνότητα και στην ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και στην αύξηση των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών (κλιματικοί πρόσφυγες). Συνδέει δε τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής όπως και την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι Αττικής,με την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων τονίζει πως «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν γίνεται με λιτανείες αλλά με την «απανθρακοποίηση» της οικονομίας, ήτοι την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε σχετικά

Ο Τάσος Οικονόμου, δημοσιογράφος, μας υπενθυμίζει την δραματική έκκληση του Αλ Γκορ προς τους ανθρώπους της τεχνολογίας, να γίνουν και εκείνοι οι φορείς της αλλαγής που απαιτείται για τη σωτηρία του πλανήτη.

Νίκος Χαραλαμπίδης: Κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα

Τάσος Οικονόμου: Η δραματική έκκληση του Αλ Γκορ για τον πλανήτη έπεσε στο κενό

Δυσοίωνες προβλέψεις. Πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσεις τις ζωές μας και το κλίμα

Δημοφιλή