ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2019 12:28 EET | Updated 25/11/2019 12:53 EET

Κλιματική αλλαγή: Μία τρομακτική σύγκριση - Οι παγετώνες της Ελβετίας πριν και μετά

Εκεί που κάποτε υπήρχαν μόνο πάγοι, στις ελβετικές Άλπεις, τώρα ο φακός καταγράφει τα καταπράσινα λιβάδια...

Reuters
Στο εσωτερικό του παγωμένου σπηλαίου στον παγετώνα Rhone, στην περιοχή Furka.

«Όλοι μιλάνε για την τήξη των παγετώνων (κλιματική αλλαγή), αλλά οπτικά πώς θα μπορούσαμε να το δείξουμε αυτό;» αναρωτήθηκε ο φωτογράφος του Reuters, Ντενί Μπαλιμπούζ, πατέρας δύο παιδιών, που εργάζεται στο γραφείο της Γενεύης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Μπορείτε να πάτε σε έναν παγετώνα μια μέρα και ίσως να επιστρέψετε λίγα χρόνια αργότερα ... αλλά δεν υπάρχουν ίχνη στο τοπίο που θα σας πουν ότι «ο πάγος ήταν εκεί το ’83 ή το 2005»...

Reuters
Αποκαλυπτική σύγκριση: Ο παγετώνας Lower Grindelwald το 1865 και το 2019
Reuters
Σχεδόν απίστευτο: Ο παγετώνας Trient Glacier το 1891 και το ίδιο ακριβώς σημείο το 2019.

Η λύση του δόθηκε ενώ ξεφύλλιζε ένα βιβλίο ασπρόμαυρων φωτογραφιών του 19ου αιώνα με εικόνες από τα αλπικά υψώματα της Ελβετίας και από τους παγωμένους ποταμούς.

Αποφάσισε να επιλέξει μια σειρά από παλιές εικόνες, από τις φωτογραφίες που είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο, και στη συνέχεια να βγάλει φωτογραφίες από τα ίδια σημεία - από τις ίδιες «προοπτικές» (δηλαδή από την ίδια οπτική γωνία κάθε φορά). Θα συνέκρινε τις παλιές με τις νέες και έτσι θα δείξει τι άλλαξε.

Η πρόκληση ήταν να βρεθούν αυτά τα σημεία. Πέρασε ώρες στο γραφείο κοιτάζοντας τους διαδικτυακούς χάρτες, περιπλανόμενος στην εικονική πραγματικότητα, σημαδεύοντας κορυφές, κορυφογραμμές και άλλα ορόσημα.

Reuters
Ντοκουμέντο κλιματικής αλλαγής: Ο παγετώνας Rhone και το ξενοδοχείο Belvedere πριν από το 1938 και το 2019.
Reuters
Σχεδόν απίστευτο: Ο παγετώνας Trient το 1891 και το ίδιο ακριβώς σημείο το 2019.

Στη συνέχεια βγήκε έξω με την κάμερα και το τρίποδο. Μερικοί από τους παγετώνες ήταν γνωστοί, σε μικρή απόσταση από το δρόμο. Άλλοι θα μπορούσαν να βρεθούν μόνο με τελεφερίκ και έπειτα από ώρες πεζοπορίας.

«Ο παγετώνας Aletsch έχει μήκος 20 χιλιόμετρα. Σε δύο μέρες και με λίγο περπάτημα, πήρα τέσσερις διαφορετικές εικόνες... Τα βράχια δεν έχουν μετακινηθεί αλλά η βλάστηση έχει αλλάξει αρκετά».

Στον παγετώνα Trient, ένα δάσος είχε μεγαλώσει εκεί όπου είχε ληφθεί η αρχική εικόνα.

Reuters
Οι παγετώνες Eiger, Guggi και Giesen μεταξύ του 1890 του 1900.
Reuters
Η σιδηροδρομική γραμμή Jungfraubahn μπροστά στον παγετώνα Eiger.

Προσπάθησε να ταιριάζει με τις συνθήκες φωτισμού για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά. ”Οι περισσότερες από τις παλιές φωτογραφίες τραβήχτηκαν το απόγευμα ή αργότερα το απόγευμα και τον 19ο αιώνα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να αναρριχηθούν και έφεραν τον εξοπλισμό τους σε άλογα ή γαϊδούρια”.

Πέταξε μέσα σε ένα ελαφρύ αεροσκάφος για να «συλλάβει» τον παγετώνα Zanfleron. Δεν υπήρξε σύγκριση από το 1800, αλλά ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δεις το τεράστιο επίπεδο του γυαλισμένου επίπεδου βράχου, που άφησε ο γυμνός πάγος.

Reuters
Πετώντας πάνω από τους παγετώνες κοντά στο Martigny
Reuters
Μπροστά στον παγετώνα Aletsch στις ελβετικές Αλπεις.
Reuters
Συγκρίνετε με την παραπάνω φωτογραφία μόνοι σας... Ο παγετώνας Aletsch μεταξύ του 1860 και του 1877.

Πάνω από τρία χρόνια από τότε που άρχισε την έρευνά του, οι προσπάθειες του Μπαλιμπούζ παρήγαγαν 12 καθαρές λήψεις - μερικές από αυτές συνθέτουν παλιές και νέες εικόνες. Έγινε επίσης βιντεοσκόπηση, με εικόνες μορφοποιημένες από το παρελθόν - στο παρόν.

Όλη η δουλειά του ανέδειξε το ίδιο αναπόφευκτο γεγονός: Μεγάλοι όγκοι πάγου μειώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Οι παγετώνες είχαν υποχωρήσει, αφήνοντας το τοπίο να διαμορφώνετια με λόφους από πέτρα και και σκωρία.

«Ένας παγετώνας είχε μειωθεί κατά περίπου 200 μέτρα σε βάθος και περισσότερο από 3 χιλιόμετρα σε μήκος, μέσα σε 150 χρόνια. Μπορείτε πραγματικά να το δείτε», δήλωσε ο φωτογράφος. «Σου παίρνει το μυαλό, αν συνειδητοποιήσεις την ποσότητα των πάγων που έχει χαθεί!»

Reuters
Εκεί που κάποτε υπήρχαν μόνο πάγοι, τώρα καταπράσινα λιβάδια.

πηγή: Reuters