Κλιματική αλλαγή: Στη δίνη νέου αφόρητου καύσωνα η Μεσόγειος

Φλέγονται - κυριολεκτικά και μεταφορικά - Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία, Αλγερία, ενώ έρχεται η σειρά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Antonio Masiello via Getty Images

Κάθε μέρα που περνάει οι οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ορατές στην περιοχή της Μεσογείου, που βρίσκεται στη δίνη ενός ακόμη ακραίου καύσωνα.

Η Ιταλία πλήττεται αυτή την εβδομάδα από αφόρητα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ πυρκαγιές μαίνονται στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στη Σικελία και την Καλαβρία, όπου απειλείται ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο γεωπάρκο.

Η χώρα ζει την πιο ζεστή εβδομάδα του καλοκαιρού, με τον υδράργυρο να έχει ήδη ξεπεράσει τους 47 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, κοντά στις Συρακούσες. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας αναμένει ότι σήμερα θα καταρριφθεί το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στη χώρα (48,5 βαθμοί Κελσίου το 1990 στη Σικελία).

Antonio Masiello via Getty Images

Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει σήμερα έως τους 49 με 50 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σικελίας και τους 39 με 40 βαθμούς στην Καλαβρία, την Απουλία και την Καμπανία.

Στην Καλαβρία και τη Σικελία οι πυροσβέστες χρειάστηκε να προχωρήσουν σε 300 επεμβάσεις τις τελευταίες 12 ώρες, ενώ επτά Canadair έχουν κινητοποιηθεί από τα ξημερώματα.

Τις επόμενες ημέρες ο αντικυκλώνας που ευθύνεται για το κύμα καύσωνα στην Ιταλία, και ο οποίος έχει ονομαστεί Λούσιφερ (Εωσφόρος), αναμένεται να μετακινηθεί προς βορρά, όπου το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και το Λάτιο.

Donato Fasano via Getty Images

Ο καύσωνας πλήττει και τη βόρεια Τυνησία προκαλώντας, χθες, Τρίτη, θερμοκρασίες ρεκόρ που έφθασαν τους 49 βαθμούς στην πρωτεύουσα Τύνιδα.

Σε μερικά τμήματα της χώρας οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης καθώς οι άνθρωποι έμειναν στα σπίτια τους κάνοντας χρήση συσκευών κλιματισμού και αυξάνοντας έτσι την πίεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Ammar Awad via Reuters

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Τυνησίας ανακοίνωσε πως το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Τύνιδα ήταν 46,8 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί το 1982.

Donato Fasano via Getty Images

Στην περιοχή της Μεσογείου, οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα συνέβαλαν στις πυρκαγιές που σάρωσαν δάση στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αλγερία, με την οποία συνορεύει η Τυνησία.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα και σε ορισμένα ορεινά τμήματα της δυτικής Τυνησίας.

Την ίδια ώρα, Ισπανία και Πορτογαλία προετοιμάζονται για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου τις επόμενες ημέρες, καθώς η μάζα του ζεστού, ξηρού αέρα μεταφέρεται από την Αφρική στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο καυτός καιρός αυξάνει την απειλή πυρκαγιών, οι οποίες το 2017 σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους στη χώρα του. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας προέβλεψε κύμα καύσωνα μέχρι τη Δευτέρα και είπε ότι η θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου (σε ορισμένες περιοχές.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου οδηγεί σε ακραία γεγονότα, όπως καύσωνας, ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press)

Δημοφιλή