Η Νορβηγία ξέμεινε από χιόνι και φτιάχνει τεχνητό

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον.
Maxim Shemetov / Reuters

Την προηγούμενη Δευτέρα έβρεξε ξανά στο Όσλο. Χιόνι δεν είδαν καθόλου τον μήνα Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά από 83 χρόνια. Στα βουνά Στριν, βόρεια της χώρας, τα ζώα βοσκούν χορτάρι στις πλαγιές. Η έννοια του χειμώνα στην χώρα που είναι βασική διοργανώτρια χώρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, έχει εξαφανιστεί. Οι κάτοικοι ζούνε όλα αυτά που ακούνε στην τηλεόραση για την κλιματική αλλαγή.

«Περιμένω να έρθει ο χειμώνας, αλλά αυτός δεν έρχεται», δηλώνει απογοητευμένος ο Κέτιλ Ίζακσεν, ερευνητής στο Κρατικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Όσλο.

Μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του (μίλησε στις 20 Ιανουαρίου) δεν εμφανίστηκε ούτε μισή νιφάφα. Όχι μόνο η κουλτούρα του σκι - που αποτελεί και πηγή τουρισμού - περνάει κρίση, αλλά απειλείται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

Στα υψηλότερα υψώματα που βρίσκονται αλλού στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας, αγέλες πεινασμένων άγριων ταράνδων κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές για να βρουν φαγητό. Οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν λιώσει το χιόνι που είχε πέσει νωρίτερα του χειμώνα. Οι πίστες του σκι έχουν κλείσει για να πηγαίνουν εκεί οι τάρανδοι και να βρίσκουν την τροφή τους.

«Δεν έχω δει τέτοιες συνθήκες στα περισσότερα από τα 30 χρόνια που επισκέπτομαι το Χόβντεν», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάικλ, Τζον Ρολφ Νες.

Η εφημερίδα Aftenposten ανέφερε ήδη από το περασμένο φθινόπωρο πως ο αριθμός των ημερών για σκι μέσα στο χρόνο σε αυτές τις περιοχές έχει μειωθεί από 136 στην περίοδο από το 1961 έως το 1990 σε μόλις 94 στην τρέχουσα περίοδο από το 1991 έως το 2020.

«Η τάση είναι ξεκάθαρη: το φθινόπωρο είναι μεγαλύτερο και η άνοιξη έρχεται νωρίτερα», δήλωσε ακόμη ένας Νορβηγός μετεωρολόγος.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι ορισμένες περιοχές της χώρας θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα από άλλες. Ενώ η Νότια Νορβηγία λαχταρά για χιόνι, η βόρεια πλευρά της μάχεται εδώ και μήνες με χιονοθύελλες και απρόσμενες χιονοπτώσεις.

Maxim Shemetov / Reuters

Πόσο χιόνι θα υπάρχει στη Νορβηγία το 2050;

Το πιο συνταρακτικό, όμως, ότι σε 30 χρόνια από τώρα, το 2050, η Νορβηγία θα διαθέτει ακόμα λιγότερες μέρες για σκι συγκριτικά με τώρα, σύμφωνα με το Forsking.no .

«Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα συμβεί στο μέλλον, μπορούν να γίνουν κάποιοι υπολογισμοί», σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, αναμένουμε πολύ πιο αφύσικους χειμώνες στο μέλλον”, δήλωσε ο επιστήμονας του κλίματος Reidun Gangstø Skaland.

Το 2050 περισότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν χειμώνες διάρκειας λιγότερου από ένα μήνα.

Hannah Mckay / Reuters

Η αναγκαστική λύση του τεχνητού χιονιού

Οι Νορβηγοί και γενικά οι Σκανδιναβοί ζουν για το σκι. Η οικονομία τους στηρίζεται πάνω στα χειμερινά αθλήματα. Αυτά τα αθλήματα, όμως, προϋποθέτουν κάτι που δεν μπορούν να ορίσουν. Την εύνοια του καιρού. Στη συγκεκριμένη κατάσταση, και δεδομένου της εποχή, θέλουν χιόνι. Όπως έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια. Χιόνι, χαμηλές θερμοκρασίες κι ελάχιστες βροχοπτώσεις.

Όταν οι μέρες του Ιανουαρίου κυμαίνονται στους 17-19 βαθμούς Κελσίου, το χιόνι δεν θα έρθει ποτέ. Άρα, πρέπει να προσφύγουν στην έσχατη λύση. Και η λύση είναι το τεχνητό χιόνι.

Hannah Mckay / Reuters

Η έλλειψη χιονιού σημαίνει ότι το Όσλο καταφεύγει στη χρήση τεχνητού χιονιού, έτσι ώστε τα παιδιά να μην βαρεθούν τους χειμερινούς μήνες. Από τα παγοδρόμια μέχρι τα μονοπάτια για σκι αντοχής υπάρχει άφθονο ψεύτικο χιόνι για τους νέους.

Οι κάτοικοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους. «Είναι ο πρώτος Ιανουάριος που δεν βλέπω χιόνι. Ελπίζω να μην συνεχιστεί εφάπαξ», λέει ένας από τους «αγανακτισμένους».

Συνεπώς, από διοργανώτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, η Νορβηγία δύο χρόνια μετά προσπαθεί να βρει λύσεις για να φέρει ξανά χιόνι και χαρά στα παιδιά. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news. Και οι σκανδιναβικές χώρες το παρατηρούν εδώ και χρόνια.

(Με πληροφορίες από The Local Norway, Euronews, News In English)

Δημοφιλή