Κουαρόν: Κι όμως, οι πλατφόρμες streaming ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα

«Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες streaming και η παραδοσιακή κινηματογραφική εμπειρία θα πρέπει να συνυπάρξουν.
Evan Agostini/Invision/AP

Από την ίδρυσή του και κυρίως μετά την παραγωγή πρωτότυπων σειρών και ταινιών («Roma», «The Ballad of Buster Scruggs», «Bird Box»), το Netflix επιθυμούσε την αναγνώριση από τις τελετές απονομής βραβείων, όπως για παράδειγμα της Ακαδημίας.

Η υπηρεσία έχει σχέδια για μια κινηματογραφική επέκταση, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με την Paramount, γεγονός το οποίο πυροδότησε πολλά ερωτηματικά για τη σχέση ανάμεσα στο παλιό και το νέο όσον αφορά τη δημιουργία ταινιών. Μπορεί, για παράδειγμα η νέα τεχνολογία και τα μοντέλα να συνυπάρξουν αρμονικά με την παραδοσιακή στρατηγική κυκλοφορίας μιας ταινίας; Ή θα υπάρξει ρήξη;

Ο Αλφόνσο Κουαρόν, του οποίου η βραβευμένη ταινία «Roma» προβλήθηκε στο Netflix και έχει ήδη γράψει ιστορία, μίλησε πρόσφατα για τις παραγωγές ταινιών και το μέλλον του σινεμά με την εμφάνιση της πλατφόρμας. «Ελπίζω η συζήτηση ανάμεσα στο Netflix, άλλων streaming υπηρεσιών και των εταιριών διανομής να σταματήσει», είπε ο δημοφιλής σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών το βράδυ της Κυριακής. «Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες streaming και η παραδοσιακή κινηματογραφική εμπειρία θα πρέπει να συνυπάρξουν. Οι δυο τους μαζί μπορούν να απογειώσουν την τέχνη του σινεμά και το πιο σημαντικό: μπορούν να ενθαρρύνουν και να παρουσιάσουν τη διαφορετικότητα μέσα από τις ταινίες».

Και συμπληρώνει: «Κάτι για το οποίο πρέπει να έχουμε επίγνωση όσον αφορά την κινηματογραφική εμπειρία είναι ότι έχει εξευγενίσει ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντος. Αυτή τη στιγμή πολλοί και ενδιαφέροντες κινηματογραφιστές δημιουργούν ταινίες με διαφορετικές πλατφόρμες γιατί οι πλατφόρμες είναι ”ανοιχτές” στο να γυρίσουν τέτοια φιλμ».

Οι mainstream και ανεξάρτητες ταινίες

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τη βιομηχανία του κινηματογράφου, έχει εκφράσει ανησυχία με το γεγονός ότι το εύρος του mainstream σινεμά, συρρικνώνεται. Πριν από δύο δεκαετίες, οι έξι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής, κυκλοφορούσαν περίπου 200 ταινίες το χρόνο. Σήμερα, αυτός ο αριθμός έχει συρρικνωθεί και έφτασε σε περίπου 150.

«Η ερώτησή μου προς εσάς είναι πόσες αίθουσες πιστεύετε ότι θα προβάλλουν μια Μεξικανική ασπρόμαυρη ταινία στα ισπανικά και μάλιστα χωρίς κανένα μεγάλο όνομα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;», δήλωσε ο Κουαρόν, αναφερόμενος στο «Roma». «Ακόμα παίζεται, πράγμα σπάνιο για ξενόγλωσση ταινία».

Το 2001, ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Ρίντ Χάστινγκς προέβλεψε ότι οι ανεξάρτητες ταινίες θα ξεπεράσουν εν τέλει τις πιο εμπορικές, των στούντιο και θα κυκλοφορήσουν κατευθείαν στην πλατφόρμα.

Περιμένουμε να δούμε αν το «Roma» θα επιβεβαιώσει αυτή την πρόβλεψη και θα κερδίσει τουλάχιστον ένα Όσκαρ.

Πηγή: Observer

Δημοφιλή