ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2020 13:26 EET

Kουρτς: Επίθεση ισλαμιστικής τρομοκρατίας στη Βιέννη- Θα κυνηγήσουμε τους δράστες με όλα τα μέσα

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για τον εντοπισμό των υπαιτίων και αυτών που βρίσκονται από πίσω τους.

JOE KLAMAR via Getty Images

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βρεθούν και να τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση στη Βιέννη, λέγοντας πως δεν υπάρχει χώρος για τη μισαλλοδοξία στη χώρα του.

«Θα κυνηγήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με όλα τα διαθέσιμα μέσα» είπε ο Κουρτς. «Θα κυνηγήσουμε τους δράστες και αυτούς που βρίσκονται από πίσω τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

″Μήνυμα τρόμου για τους Εβραίους” και ”νέα διάσταση” στην τρομοκρατία στην Ευρώπη η επίθεση στη Βιέννη

Ο Αυστριακός καγκελάριος είπε πως πρόκειται ξεκάθαρα για μία επίθεση με κίνητρο «το μίσος προς τον τρόπο ζωής μας, τη δημοκρατία μας».

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα είπε πως έχει επιβεβαιωθεί πως επρόκειτο για μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν είναι μια διαμάχη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, ή μεταξύ Αυστριακών και μεταναστών. «Είναι μια διαμάχη μεταξύ των πολλών που πιστεύουν στην ειρήνη και των λίγων που θέλουν πόλεμο. Μια διαμάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».

 

ASSOCIATED PRESS

 

«Θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής μας και τη δημοκρατία μας» τόνισε.

Δύο άτομα έχουν συλληφθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον δράστη/ δράστες που σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους στο πλαίσιο της επίθεσης. Επίσης, ένας δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών το βράδυ της Δευτέρας- ένας άνδρας που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά η οποία αποδείχτηκε ψεύτικη. Ταυτοποιήθηκε ως υποστηρικτής του ISIS.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Falter της Βιέννης έγραψε στο Twitter πως ο νεκρός δράστης ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί στην Αυστρία από αλβανικής καταγωγής γονείς από τη Βόρεια Μακεδονία και ήταν γνωστός στις αρχές ως ένας από 90 Αυστριακούς ισλαμιστές που ήθεκαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Al Jazeera, Bloomberg, Financial Times)