Κοινό έδαφος Βρετανίας-Ιρλανδίας για το Brexit: Παραμένουν ωστόσο διαφορές

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας τόνισε νωρίτερα πως μια κατάργηση του backstop θα σήμαινε Brexit χωρίς συμφωνία.
POOL New / Reuters

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ βρήκαν τη Δευτέρα κάποιο κοινό έδαφος για το Brexit, κατά την πρώτη τους συνάντηση, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο κυβερνήσεις ανέφεραν ότι είναι δεσμευμένες να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η συνάντηση ήταν μια ουσιαστική και χρονικά σωστή ευκαιρία για να εδραιωθεί μια σχέση και να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών.

«Ενώ συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο, βρέθηκε κοινό έδαφος σε κάποιους τομείς, αν και παραμένουν σημαντικές διαφορές», ανέφεραν οι δύο κυβερνήσεις ύστερα από συνάντηση μιας ώρας μεταξύ των δύο ηγετών.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λϊο Βαράντκαρ είχε διαμηνύσει πως η κατάργηση του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη αντικατάστασή του θα σημαίνει Brexit χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενόψει των συνομιλιών με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, ο Βαράντκαρ τόνισε: «Εάν δεν υπάρξουν συμφωνημένες εναλλακτικές ρυθμίσεις, το μη backstop σημαίνει μη συμφωνία για εμάς».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει την κατάσταση για ακόμα 14 μήνες. Ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τους πολίτες βόρεια και νότια των συνόρων. Άρα δεν είναι μια επιλογή που βρίσκουμε ελκυστική».

Την ίδια ώρα σχολίασε πως δεν θα αντικαταστήσει τις νομικές εγγυήσεις για το ιρλανδικό backstop, τη συμφωνία ασφαλείας που στόχο έχει να αποτρέψει την επιστροφή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χωρίς μια συγκεκριμένη εναλλακτική.

Τόνισε πως στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψουν αρκετά γρήγορα σε διαπραγματεύσεις για να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα ιρλανδικά σύνορα, όλα θέματα που είχαν περιληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Δημοφιλή