ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/01/2016 11:30 EET | Updated 26/01/2016 12:29 EET

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες. Οι κλειστοί δρόμοι

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι 37 μπλόκων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν σήμερα στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Το ίδιο αποφάσισαν και στη σύσκεψη που είχαν στη Σίνδο, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 66 μπλόκα της χώρας. Από τη συνάντηση στη Σίνδο αποχώρησε το μπλόκο των Τεμπών, μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία και όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Καλογιάννης "εμείς δεν συμμετείχαμε στις τελικές αποφάσεις και άρα δεν τις αναγνωρίζουμε". Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παραμένουμε ενωμένοι ως κλάδος γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μεγάλο». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε «περιμένουμε το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης των Τεμπών που ξεκινά στις έξι και στη συνέχεια θα συζητήσουμε εκ νέου με τα παιδιά. Δεν μας χωρίζει τίποτα».

Όπως επεσήμαναν οι αγρότες, ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους και στις προθέσεις τους είναι να αυξηθεί το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού σε 6ωρα ημερησίως, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.

Παράλληλα οι αγρότες που όπως επισημαίνουν επιδιώκουν την συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου και με τις λοιπές κοινωνικές δυνάμεις, θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Διάλογος με πρωθυπουργό μόνο εάν αποσυρθούν ασφαλιστικό και φορολογικό

Ενώ σχετικά με τη προοπτική διαλόγου με τον πρωθυπουργό υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση τόσο για τα θέματα αυτά όσο και για το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει διάλογος, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τον κλάδο τους.

Στις προσθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν σήμερα, Τρίτη, στη σύσκεψη της Νίκαιας είναι να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε και στη συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης, όπου επίσης οι αγρότες διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσύρει ασφαλιστικό και φορολογικό. Παράλληλα ζήτησαν δέσμευση των άλλων πολιτικών αρχηγών για τη στάση που θα τηρήσουν στο θέμα τους.

Κλειστοί δρόμοι

Ειδικότερα, ανακοίνωσαν ότι σήμερα, ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό, οι δρόμοι θα κλείσουν από τις 6 έως 9 το βράδυ, ενώ θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Agrotica.

Τη στάση τους σκληραίνουν και αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες έχουν κλείσει την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού στο Καλαμάκι και δηλώνουν πως θα κρατήσουν κλειστή την ΠΑΘΕ επ' αόριστον.

Παράλληλα, στις 14.45 έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί τελείως η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα από την Αττική, ενώ υπάρχει μεγάλη ουρά αυτοκινήτων εκατέρωθεν του μπλόκου.

Οι αγρότες της Νεμέας που νωρίτερα είχα αποκλείσει το λιμάνι και το Τελωνείο Κορίνθου έφυγαν, έλυσαν τον αποκλεισμό και πήγαν στον Ισθμό ενισχύοντας το μπλόκο, που αριθμεί συνολικά περί τα 200 τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και περί τους 500 αγρότες. Παράλληλα για να ενισχύσουν το μπλόκο του Ισθμού αύριο Τετάρτη το πρωί ανεβαίνουν στην Κορινθία αγρότες της Λακωνίας.

Οι αγρότες της Αρκαδίας από το μπλόκο της Νεστάνης απέκλεισαν τον δρόμο κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου προς Βυτίνα και έχουν κλείσει το δρόμο για την Γορτυνία και την αρχαία Ολυμπία.

Και οι πωλητές και παραγωγοί των λαϊκών αγορών στα μπλόκα

Συμμετοχή στα αγροτικά μπλόκα και στις απεργιακές κινητοποιήσεις Τετάρτη και Πέμπτη αποφάσισε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Για την Πέμπτη 28/1 προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης AGROTICA.

Την αντίθεσή της στα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό εκφράζει σε ανακοίνωση και η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών.

Sponsored Post