Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τα 100 εκατ. ευρώ, τα κινητά-«φαντάσματα» και το βίντεο με τον επιχειρηματία

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τα 100 εκατ. ευρώ, τα κινητά-«φαντάσματα» και το βίντεο με τον επιχειρηματία
Sooc

Σημαντικά κενά είχε το σχέδιο των απαγωγέων του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Από τις πρώτες ημέρες της απαγωγής, η οποία έγινε στις 30 Μαρτίου 2017, στην Κρήτη μετέβησαν τα πιο έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να βρεθούν δίπλα στην οικογένεια και να συνδράμουν στις διαπραγματεύσεις. Οι απαγωγείς, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είχαν σχεδιάσει καλά το πώς τελικά θα κατάφερναν να πάρουν τα χρήματα που ζητούσαν.

«Από την εξέλιξη της υπόθεσης διαπιστώσαμε κενά στο κομμάτι που αφορά στην παράδοση των χρημάτων. Σε αυτό το σημείο το σχέδιο των απαγωγέων κολλούσε», λέει αστυνομική πηγή.

Η πρώτη επικοινωνία με την οικογένεια έγινε περίπου δέκα ημέρες μετά την αρπαγή του Λεμπιδάκη μέσω sms. Οι δράστες ζητούσαν 100 εκατομμύρια ευρώ για να απελευθερώσουν το θύμα. Οι αστυνομικοί αμέσως αναζήτησαν την «ταυτότητα» του κινητού τηλεφώνου για να διαπιστώσουν ότι πρόκειται για «πακιστανικό» κινητό τηλέφωνο (δηλαδή για αριθμό που ανήκει σε πρόσωπο-«φάντασμα»).

Από «πακιστανικό» τηλέφωνο έγινε και η δεύτερη επικοινωνία, κατά την οποία οι απαγωγείς κατέβασαν το ποσό που ζητούσαν στα 50 εκατομμύρια ευρώ, αφού προηγουμένως η οικογένεια τους είχε απαντήσει ότι είναι αδύνατο να συγκεντρώσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια, η οικογένεια ζήτησε από τους απαγωγείς να τους δώσουν σημάδια ζωής του ανθρώπου τους. Αυτό έγινε στις 26 Απριλίου 2017 όταν οι δράστες άφησαν ένα usb σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από την οικία της οικογένειας, στο οποίο υπήρχε ένα βίντεο με το Μιχάλη Λεμπιδάκη, στο οποίο γινόταν αναφορά σε θέμα της επικαιρότητας, προκειμένου να είναι βέβαιη η οικογένεια ότι η βιντεοσκόπηση δεν έγινε σε παρελθόντα χρόνο. Το θύμα ενημέρωνε τους δικούς του ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι επιθυμεί να συνεργαστούν με τους απαγωγείς του για να λήξει η ομηρία του.

Από εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, οι απαγωγείς εξαφανίστηκαν. Πέρασαν 53 ημέρες χωρίς καμία επικοινωνία με την οικογένεια και χωρίς καμία απόδειξη ζωής, μέχρι που το περασμένο Σάββατο η οικογένεια προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ' όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.

Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη».

Το χρονικό

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα. Εκεί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα για ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε ανοιχτές της πόρτες του και ήταν τρακαρισμένο. Αμέσως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη και επικοινώνησαν με την οικογένειά του.

Η οικογένεια κάλεσε στο κινητό του 54χρονου. Το τηλέφωνο ήταν ακόμη ανοιχτό εκείνη την ώρα αλλά «σίγησε» λίγα λεπτά αργότερα. Την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο τον επιβίβασαν αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή