«Άδεια» τα αστυνομικά τμήματα στις περιοχές του Πειραιά. Τι συμβαίνει με τις υπηρεσίας φύλαξης επισήμων

«Άδεια» τα αστυνομικά τμήματα στις περιοχές του Πειραιά. Τι συμβαίνει με τις υπηρεσίας φύλαξης επισήμων
Eurokinissi

Τέσσερις αστυνομικοί φρουρούν οικία πρωτοκλασάτου υπουργού στον Πειραιά, ενώ τέσσερις είναι εκείνοι που αποτελούν τη «παρούσα δύναμη» του Τμήματος Ασφαλείας Ρέντη. Με το συγκεκριμένο παράδειγμα αστυνομικοί περιγράφουν στον «Ελεύθερο Τύπο» την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει νευραλγικές υπηρεσίες του Πειραιά και των γύρω Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις αυτοί αστυνομικοί που επανδρώνουν το Τ.Α. Ρέντη, έχουν –μεταξύ άλλων- στον τομέα αστυνόμευσής τους την κεντρική λαχαναγορά, το μεγάλο λούνα παρκ «Allou Fun Park», το «Village Ρέντη», τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού και πολλών εταιριών.

Η κατάσταση στο Τμήμα Ασφαλείας Πειραιά (έχει μετονομαστεί σε Τ.Α. Δημοτικού Θεάτρου), το οποίο έχει «παρούσα δύναμη» μόλις 7-10 άτομα, τα οποία έχουν στον τομέα ευθύνης τους το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές.

Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 30, στα χαρτιά υπηρετούν στο Τμήμα περίπου 20 αλλά λόγω των αποσπάσεων σε «πιο ευνοϊκές υπηρεσίες» και των ανδρών που είναι επιφορτισμένοι με μέτρα τάξης (εκτός Πειραιά) απομένουν μόλις 7-10 αστυνομικοί για την επάνδρωσή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι από τον Πειραιά αποχωρεί αστυνομικός για επιτήρηση της ταράτσας του κτιρίου της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

«Την πρώτη επιστολή την είχαμε στείλει στη ΓΑΔΑ στις 12 Ιουλίου 2017. Η κατάσταση δεν άλλαξε και στείλαμε δεύτερη πριν από μερικές ημέρες. Την κοινοποιήσαμε σε τοπικούς παράγοντες και τοπικούς βουλευτές με αποτέλεσμα να γίνει αναφορά στη Βουλή. Μας εντυπωσιάζει η αδιαφορία που επιδεικνύεται, την ώρα που οι υπηρεσίες για τις φυλάξεις επισήμων είναι γεμάτες κόσμο. Δεν έχει λογική την ώρα που το Τ.Α. Ρέντη αριθμεί τέσσερις άνδρες, να φυλάμε εμείς και τις οικίες πολιτικών και δικαστικών. Θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει τις φυλάξεις αυτές η Διεύθυνση Επισήμων για τους ευπαθείς στόχους», καταγγέλλει στην εφημερίδα ο κ. Σπύρος Λιότσος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Ο κ. Λιότσος επισημαίνει και το φαινόμενο των αποσπάσεων σε vip αναφέροντας ότι κανείς συνάδελφός του δεν θέλει να υπηρετεί σε υπηρεσίες στις οποίες δεν μπορεί να πάρει ρεπό: «Οι πιέσεις για μετακινήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας. Σκεφτείτε ότι σε μία περιοχή, όπως ο Πειραιάς, που έχει να διαχειριστεί την παρουσία χιλιάδων τουριστών, το τοπικό Τ.Α. κλείνει κατά τις βραδινές ώρες. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός δυνάμεων. Να μην χρησιμοποιούν άνδρες από τα Τ.Α. σε πάρεργα (μεταγωγές κρατουμένων, φυλάξεις στόχων).

Το υποστελεχωμένο Τ.Α. Μοσχάτου για παράδειγμα απασχολεί αστυνομικούς για τη φύλαξη οικίας πολιτικού και γραφείων κόμματος. Γιατί;».

Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Τμήμα Ασφαλείας Νίκαιας που ενώ θα έπρεπε να αριθμεί περίπου 20 άνδρες έχει πραγματική δύναμη 10-13 άτομα. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας για εξορθολογισμό της διανομής των δυνάμεων, δεν έχουν δοθεί λύσεις για την απαραίτητη επάνδρωση των αστυνομικών υπηρεσιών σε Πειραιά και δυτική Αττική. Και αυτό παρότι, σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Ιντερπόλ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διαμηνύει ότι γίνεται προσπάθεια να πέσουν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας αστυνομικοί που μέχρι πρότινος απασχολούνταν σε φρουρές επισήμων. Κύκλοι του υπουργείου προσθέτουν μάλιστα ότι ήδη έχουν απομακρυνθεί από vip πολλοί αστυνομικοί (σ.σ. χωρίς κανείς όμως να γνωρίζει αν παρέμειναν τελικά στις μάχιμες θέσεις ή κατάφεραν ξανά να ξεγλιστρήσουν).

Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία επανεξέτασης του ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι συνοδεία καθυστερεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από πρόσωπα που είδαν τους αστυνομικούς τους να χάνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιδράσεις προς την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη δημιουργήθηκαν ακόμα και από πρόσωπα που πρόσκεινται στο κυβερνόν κόμμα.

Δημοφιλή