Αναταράξεις στην ΕΛΑΣ για το ξύλο συνταξιούχου από ματατζή. Γιατί συνεχίζεται η αστυνομική βία

Αναταράξεις στην ΕΛΑΣ για το ξύλο συνταξιούχου από ματατζή. Γιατί συνεχίζεται η αστυνομική βία
Sooc

Αρρυθμία επικρατεί ανάμεσα στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εφαρμοστεί το δόγμα μηδενικής ανοχής στην αστυνομική βία που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό συνταξιούχου από άνδρα των ΜΑΤ στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας κατά τη διάρκεια πορείας μελών του ΠΑΜΕ έφερε και πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα. Το περιβάλλον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας για το περιστατικό ενώ κάποιες αστυνομικές υπηρεσίες εξακολουθούν να βαδίζουν στην ίδια… ρότα με συνέπεια να συνεχίζονται τα κρούσματα αστυνομικής βίας.

Το παράδοξο στο περιστατικό της περασμένης Παρασκευής είναι ότι ο αρμόδιος στρατηγός για τα μέτρα τάξης ισχυρίζεται ότι δεν έδωσε εκείνος την εντολή για να γίνει χρήση χημικών και γκλομπ, καθώς στην πορεία δεν συμμετείχαν άτομα ύποπτα για επεισόδια. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιος έδωσε την εντολή και το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση σε μία «στρατιωτικοποιημένη» μονάδα όπως τα ΜΑΤ να λειτουργεί κάποιος με δική του πρωτοβουλία.

Ο θόρυβος που προκάλεσε το βίντεο που καταγράφει τον ξυλοδαρμό του συνταξιούχου ανάγκασε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να βρεθούν ποιοι είναι οι αστυνομικοί με τα κόκκινα τετραγωνάκια στις ασπίδες που ξέφυγαν από τα όρια.

Η ίδια αρρυθμία είχε εμφανιστεί στα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου (επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου) όταν ο κ. Τόσκας είχε ενοχληθεί έντονα με δύο βίντεο. Το πρώτο απεικόνιζε άνδρα των ΜΑΤ να σπάει τζάμι αυτοκινήτου στο Βόλο και το δεύτερο αστυνομικούς να σέρνουν για μέτρα ανήλικο προσαχθέντα στα Εξάρχεια. Την ώρα που ο υπουργός εμφανιζόταν από το περιβάλλον του ως «έξαλλος», στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. έψαχναν να βρουν ποιος διαρρέει την ενόχληση του καθώς οι ίδιοι πίστευαν ότι η πολιτική ηγεσία είναι αρκούντως ευχαριστημένη από τη διαχείριση των συγκεντρώσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι το… κομφούζιο εντείνεται -μεταξύ άλλων- λόγω των επερχόμενων κρίσεων ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών το Μάρτιο. Και αυτό γιατί πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί φοβούνται ότι θα γίνουν καρατομήσεις στο πλαίσιο «εξυγίανσης» του Σώματος με αποτέλεσμα κανείς να μη θέλει να πάρει αποφάσεις που ενδεχομένως τον φέρουν στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται αδράνεια και «πάγωμα» σε αλλαγές που θα μπορούσαν να είναι αποδοτικές στο μέτωπο της αστυνόμευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν δίνεται σαφής κατεύθυνση πλεύσης στους στρατηγούς που εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις διστακτικοί να πάρουν σκληρά μέτρα σε περιστατικά όπως οι καταδρομικές ενέργειες της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που αιφνιδιάζει όποτε θέλει τους αστυνομικούς. Αυτό φάνηκε άλλωστε από τη χθεσινή επίθεσή τους σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύγχυση επικρατεί και στη διαχείριση των επεισοδίων με τα αρμόδια στελέχη να καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στο δόγμα της ήπιας διαχείρισης και της αυστηρής τήρησης της τάξης. «Το πρωί της Παρασκευής διαδηλωτές έφτασαν στην πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Πέρασαν απαρατήρητοι από τους αστυνομικούς. Τι θα γινόταν αν αντί για διαδηλωτές ήταν κάτι άλλο; Λίγο αργότερα μέλη του ΠΑΜΕ έσπασαν το μπλόκο των διμοιριών στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τα περιστατικά αυτά δείχνουν απορύθμιση. Οι ΕΔΕ πρέπει να γίνονται αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα», υποστηρίζει ανώτατη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δημοφιλή