Τι λέει ο αστυνομικός που ψέκασε με χημικά τους συνταξιούχους

Τι λέει ο αστυνομικός που ψέκασε με χημικά τους συνταξιούχους
Sooc

Εξηγήσεις για τους λόγους που τον έκαναν να ψεκάσει με χημικά συνταξιούχους έδωσε ο αστυνομικός που βρέθηκε χθες ως ο υπεύθυνος για τα δακρυγόνα στη Ηρώδου Αττικού.

«Φοβήθηκα ότι θα αναποδογύριζαν την κλούβα. Αν γύριζε θα πλάκωνε συνταξιούχους ή αστυνομικούς. Μπορεί να είχαμε θύματα. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να σταματήσουν να την κουνούν. Έπρεπε να τους απωθήσουμε. Να σταματήσει η ένταση. Έκανα 3 ή 4 φορές χρήση της φυσούνας χημικών χαμηλά στα πόδια. Έκρινα πως ήταν η ιδανικότερη λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα», είπε το βράδυ της Δευτέρας.

Οι εξηγήσεις δόθηκαν σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής μετά τη διαταγή της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, που ανατέθηκε σε Ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, στο πλαίσιο της οποίας θα τον καλέσει για κατάθεση.

Αντίστοιχες καταθέσεις θα ληφθούν από τους αξιωματικούς στο κέντρο επιχειρήσεων, τους επικεφαλής των μέτρων στην Ηρώδου Αττικού και των υπόλοιπων αστυνομικών της επίμαχης διμοιρίας, προκειμένου να υπάρχει μια ευρύτερη εικόνα για τις συνθήκες του περιστατικού και τις εντολές που είχαν δοθεί. Επισημαίνεται ότι στο κέντρο επιχειρήσεων υπήρχε επικεφαλής αξιωματικός των μέτρων, ο οποίος έδωσε φαίνεται να έχει δώσει εντολή να μην σπάσει ο αστυνομικός κλοιός όχι όμως να γίνει χρήση χημικών.

Ο αστυνομικός που έκανε χρήση, εντοπίστηκε άμεσα από τις εικόνες και τα βίντεο, καθώς ήταν και ο μοναδικός που είχε στην κατοχή του την φυσούνα, ενώ ερευνάται και ένας δεύτερος που φαίνεται να έχει ρίξει δακρυγόνο από το πίσω μέρος της αστυνομικής κλούβας.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριζαν πως οι συνταξιούχοι επιχειρούσαν να ανατρέψουν αστυνομική κλούβα με κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών και από τις δύο πλευρές. Επειδή η απώθηση με τη χρήση ασπίδων εγκυμονούσε κίνδυνο τραυματισμών αποφασίστηκε η περιορισμένη χρήση χημικών για την απομάκρυνσή τους.

Όπως και να έχει ο αρμόδιος υπουργός έχει ζητήσει επείγουσα έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν. Η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε προκαταρκτική διοικητική εξέταση, η ολοκλήρωση της οποίας έχει χρονικό περιθώριο περάτωσης 20 ημέρες, αλλά αν διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα ανώτερης πειθαρχικής ποινής κατά τη διάρκειά της αυτή θα μετατραπεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα πάρει περισσότερο χρόνο η ολοκλήρωσή της.

Στη σχετική διαταγή επισημαίνεται πως πρέπει να «διερευνηθεί ενδελεχώς η υπόθεση και καταλογισθούν σε συντρέχουσα περίπτωση ανάλογες πειθαρχικές ευθύνες κατά παντός και με οποιοδήποτε τρόπο υπαίτια εμπλεκόμενου στην υπόθεση αυτή αστυνομικού δικαιοδοσίας μας και για οποιοδήποτε παράπτωμα προκύψει κατά την πορεία της διοικητικής ανάκρισης. Αν κατά την πορεία της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, διαπιστωθεί η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος που επισύρει την επιβολή ανώτερης πειθαρχικής ποινής να μας αναφέρετε σχετικά, προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοση διαταγής διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η Π.Δ.Ε. να μας υποβληθεί εντός 20 ημερών».

Δημοφιλή