Σε ποιον Μακεδόνα βασιλιά ανήκε το χρυσό στεφάνι που προσπάθησαν να πουλήσουν έναντι 1 εκατ. ευρώ οι αρχαιοκάπηλοι;

Σε ποιον Μακεδόνα βασιλιά ανήκε το χρυσό στεφάνι που προσπάθησαν να πουλήσουν έναντι 1 εκατ. ευρώ οι αρχαιοκάπηλοι;
ΕΛΑΣ

Στο συμπέρασμα ότι το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκάπηλων στα Ιωάννινα μπορεί να ανήκει σε συλλογή περιδέραιων βασιλέων της Μακεδονίας καταλήγουν αξιωματικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και αρχαιολόγοι που συνεργάζονται μαζί τους για την υπόθεση.

Πρόκειται για ένα σπάνιο στεφάνι-περιδέραιο της ελληνιστικής περιόδου που κοσμούσε τα κεφάλια βασιλέων, το οποίο ενδεχομένως αποτελούσε μέρος μίας ευρύτερης μακεδονικής συλλογής.

Οι βασιλείς συνήθιζαν να δίνουν στους απογόνους τους τα περιδέραια με σκοπό να περνούν από γενιά σε γενιά στην… αιωνιότητα. Ένα παρόμοιο στεφάνι είχε βρεθεί στα χέρια αρχαιοκάπηλων πριν από περίπου 20 χρόνια και πλέον οι αρχαιολόγοι θα ερευνήσουν το κατά πόσο τα δύο αρχαία αντικείμενα προέρχονται από την ίδια συλλογή.

Οι αστυνομικοί -προσποιούμενοι τους συλλέκτες- έκλεισαν το περασμένο Σάββατο ραντεβού σε καφετέρια της οδού Δωδώνης στα Ιωάννινα με τα τρία άτομα που είχαν στην κατοχή τους το χρυσό στεφάνι, το οποίο πωλούνταν έναντι 1.000.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις η τιμή του έπεσε στα 750.000 ευρώ και κατά την παράδοση των χρημάτων οι αστυνομικοί επενέβησαν και προχώρησαν στις συλλήψεις. Σε έρευνες που ακολούθησαν σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη στα σπίτια και τα οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν, επίσης, δύο σπάνιες εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «το στεφάνι προ κρίσης θα μπορούσε να έχει πουληθεί ακόμα και έναντι 3.000.000 ευρώ χωρίς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι άλλα στεφάνια της ίδιας συλλογής έχουν πουληθεί σε αυτή την τιμή. Στο usb που βρέθηκε στην κατοχή των αρχαιοκάπηλων βρήκαμε φωτογραφίες με διάφορα αρχαία αντικείμενα προς πώληση αλλά δεν εντοπίστηκε άλλη αρχαιότητα της ελληνιστικής περιόδου πέραν του στεφανιού. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν το βρήκαν μετά από λαθρανασκαφή, καθώς σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα είχαν στη διάθεσή τους και άλλες αρχαιότητες της συγκεκριμένης περιόδου».

Η Αστυνομία δεν έχει αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο οι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας 52, 56 και 58 ετών, να είναι οι «μπροστινοί» του κυκλώματος, που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν την αγοραπωλησία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν συλλεχθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Δημοφιλή