ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2015 13:01 EET | Updated 29/12/2015 13:01 EET

Αυτές οι χώρες έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο ή τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων στην Ευρώπη

Peter Dazeley via Getty Images
Gay wedding cake figurine

Έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα μετά την υπερψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το συγκεκριμένο ψήφισμα προκάλεσε τις αντιδράσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας, πολιτών, αλλά και πολιτικών που υποστηρίζουν ότι η επέκταση του συμφώνου «αποτελεί πλήγμα για την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια». Τι συμβαίνει όμως με την νομιμοποίηση της συμβίωσης ή του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Χάρτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην πλατφόρμα Igmur δείχνει το μεγάλο χάσμα ανατολικής και δυτικής Ευρώπης στο εν λόγω θέμα στο πέρασμα του χρόνου. Από την δεκαετία του 1990, οι διάφορες χώρες άλλαζαν το νομικό τους πλαίσιο προκειμένου να διευρύνουν ή να περιορίσουν τα δικαιώματά των ομοφυλοφίλων.

Όπως δείχνει ο χάρτης, η Σκανδιναβία και οι χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης προχώρησαν έχουν προχωρήσει στην νομιμοποίηση της συμβίωσης ή του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή, χώρες της ανατολικής Ευρώπης άλλαζαν το νομοθετικό τους πλαίσιο, ώστε να απαγορευτούν ρητώς οι γάμοι των ομοφυλοφίλων.

Αμέτοχες σε αυτή την «μάχη» ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η καθολική Ιταλία και Ελλάδα. Η χώρα μας τελικά επέλεξε το στρατόπεδο των δυτικών, ενώ η Ιταλία συνεχίζει να παραμένει στη «γκρίζα ζώνη» της Ευρώπης.

Sponsored Post