ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/08/2015 07:01 EEST | Updated 24/08/2015 07:01 EEST

Το ταξίδι συνεχίζεται: Μαζική εισροή προσφύγων στη Σερβία

ARMEND NIMANI via Getty Images
Migrants wait to be registered in a camp in the southern Serbian town of Presevo on August 23, 2015. Thousands of refugees from Syria, Iraq and Afghanistan wait to be transported to the inside of Serbia in a temporary center for refugees on the border between Serbia and Macedonia near the village of Miratovac. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI (Photo credit should read ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα συναντηθεί, σήμερα, στη Γευγελή με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Μίτκο Τσάβκοφ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι υπουργοί των δύο χωρών θα συζητήσουν και θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η ΠΓΔΜ κήρυξε, την περασμένη Πέμπτη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και έστειλε στα σύνορα της με την Ελλάδα αστυνομία και στρατό για να εμποδίσει χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν καταφθάσει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής να εισέλθουν στο έδαφός της.

Στην ουδέτερη ζώνη εκτυλίχθηκαν δραματικές και χαοτικές σκηνές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ακόμη και βόμβες κρότου-λάμψης για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Τελικά, μετά την κατακραυγή, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη υποχώρησαν και επέτρεψαν τη μαζική είσοδο μεταναστών στο έδαφος της χώρας, οι οποίοι, από τη Γευγελή επιβιβάστηκαν σε τρένα, λεωφορεία και ταξί και μετέβησαν στο Ταμπάνοβτσε, στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ, απ' όπου εισήλθαν πεζή στη Σερβία.

Μαζική είσοδος στην Σερβία

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Γενεύη όπου εδρεύει, περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού διέσχισαν την ΠΓΔΜ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι οι μετανάστες αυτοί έφθασαν στη Σερβία, αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή.

Αναφέρει ακόμη ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Αρχές της ΠΓΔΜ πως θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.

Την ουδέτερη ζώνη και τη συνοριακή γραμμή της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα επισκέφθηκε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, όπου είχε συναντήσεις με αξιωματικούς του Στρατού σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα.

Ο Στρατός της ΠΓΔΜ έστησε δύο σκηνές κοντά στην ουδέτερη ζώνη ώστε να γίνεται και εκεί η καταγραφή των προσφύγων που εισέρχονται στο έδαφος της χώρας, για να επιταχύνεται η διαδικασία.

Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής φθάνουν κατά εκατοντάδες νέοι πρόσφυγες και μετανάστες για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσουν προς τη Σερβία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post