Απορρίφθηκε το αίτημα για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Απορρίφθηκε το αίτημα για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής
Sooc

Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τα αιτήματα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής, καθώς και για την τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών, ενώ επέτρεψε τη λήψη φωτογραφιών υπό την προϋπόθεση να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Ανοιχτό παρέμεινε το αίτημα μεταφοράς σε άλλη αίθουσα, καθώς, όπως είπε η εισαγγελέας της έδρας κ. Οικονόμου δεν υπάρχει απάντηση από τον προϊστάμενο του εφετείου της Αθήνας, πλην όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πει ότι, θα γίνει η μεταφορά στη νέα αίθουσα, που θα κατασκευαστεί στο εφετείο, ενώ σε εκκρεμότητα έμεινε το τέταρτο αίτημα των συνηγόρων των θυμάτων, για την ύπαρξη τεχνικών μέσων, ώστε να προβληθούν βίντεο, φωτογραφίες και ψηφιακά έγγραφα στο δικαστήριο.

Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε αιτιολογήσει την άποψη της για το «οχι», που είπε στην προβολή της δίκης από τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι: «η δημοσιότητα αποτελεί βασικό κανόνα της λειτουργίας των δικαστηρίων. Όμως η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης αλλοιώνει τις συμπεριφορές παραγόντων της δίκης».

Παράλληλα για την τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών η κ. Οικονόμου τόνισε ότι, «δεν αποτελεί απαραίτητο μέσο για την σωστή διεξαγωγή της δίκης», ενώ σχετικά με την προβολή βίντεο, φωτογραφιών κτλ , επιφυλάχθηκε.

Οι συνήγοροι των θυμάτων επέμειναν, για τη σπουδαιότητα μαγνητοφώνησης και τόνισαν ότι, «εκεί καταγράφονται και οι ερωτήσεις ολόκληρες και οι απαντήσεις με κάθε λεπτομέρεια. Είναι αδύνατον ο γραμματέας της έδρας, να τα αποτυπώσει αυτά χειρόγραφα και επιπλέον είναι αδύνατον για όλους εμάς να θυμόμαστε ο,τι έχει ειπωθεί».

Ενώ για την αναγκαιότητα δημοσιότητας της δίκης μέσω ΜΜΕ τόνισαν ότι: «Τα δυο μπλόκα που υπάρχουν δεν επιτρέπουν στον καθένα να παρακολουθήσει τη δίκη».

Κώστας Παπαδάκης (συνήγορος πολιτικής αγωγής): Ξεπερνάει τη λογική μου οποιαδήποτε άρνηση γιά φωνοληψία, σε μια τέτοια δίκη, που θα έχει διάρκεια. Είναι φυσικό να χρειαζόμαστε την αναδρομή στα φωνογραφημένα έγγραφα. Θυμίζω ότι στη δίκη της 17Ν υπήρχε καταγραφή καθημερινά και την επόμενη μέρα παίρναμε τα πρακτικά κάναμε δουλειά”.

Για «τραυματική εμπειρία των κατηγορουμένων από τον τρόπο, που τους αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ τα δύο προηγούμενα χρόνια», έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Μιχαλόλιας και τόνισε ότι, για τη μαγνητοφώνηση, δεν θα είχε κανείς αντίθετη άποψη, ζήτησε ωστόσο «να

λείψουν οι φανατικές εκφράσεις που εξασφαλίζουν στον καθένα μας ρόλους».

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τα γνωστά συστημικά κανάλια, είπε και συμπλήρωσε: «θα θέσω το ερώτημα, πως ενημερώνεται ο απλός πολίτης, πως εξασφαλίζεται η δημοσιότητα; Από τα αποσπάσματα που επιλέγει κάποιος αρχισυντάκτης και σχολιάζονται από άτομα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπόλογα στην ΕΣΗΕΑ;»

Στο σύνολό τους οι συνήγοροι της υπεράσπισης τάχθηκαν κατά της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ενώ για την τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών, οι περισσότεροι συμφώνησαν.

Στη συνέχεια το δικαστήριο προχώρησε στην ανάγνωση του καταλόγου των μαρτύρων, μεταξύ των οποίων είναι και οι ο βουλευτές: Σπύρος Λυκούδης από το ΠΟΤΑΜΙ, Μαρία Κανελλοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και Λιάνα Κανέλη από το ΚΚΕ.

H δίκη συνεχίζεται αυτή την ώρα με υποβολή νέων ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου.

Δημοφιλή