Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα του Ωραιοκάστρου

Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα του Ωραιοκάστρου
Children play as refugees and migrants wait to take part in a pre-registration process that gives them access to the asylum procedure, at the premises of the disused Hellenikon airport, in Athens, Greece, June 13, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Children play as refugees and migrants wait to take part in a pre-registration process that gives them access to the asylum procedure, at the premises of the disused Hellenikon airport, in Athens, Greece, June 13, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: από τη μία η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν παιδιά προσφύγων στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους κι από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές». Ο δήμαρχος απέρριψε τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ' αυτό που τους αποδίδεται.

Ο ίδιος, πάντως, στο πλαίσιο της παραγγελθείσας προκαταρκτικής έρευνας καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης «θύμιζε» στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου -και όχι μόνο- τι προβλέπει ο αντιρατσιστικός νόμος. Ειδικότερα, με παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου και υπενθύμιζε «την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, δήλωνε χθες σε σχετικό ρεπορτάζ της HuffPost Greece ότι «έχουμε στείλει προτάσεις στην κυβέρνηση και είπαμε ότι αν δεν συμφωνήσουν θα πάμε σε κινητοποιήσεις», ωστόσο εμφανίζεται σε βίντεο να δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι με νόμιμο τρόπο για να περάσουν οι θέσεις τους για το θέμα.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολακίδης, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αντιδράσεις από μεμονωμένους συλλόγους γονέων της περιοχής για την ένταξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία τους.

Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας: Πάρτε πίσω την απόφαση

Στο μεταξύ, να ξανασκεφτούν την απόφασή τους καλεί τους Συλλόγους Γονέων, που αντιδρούν στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

"Δεν υπάρχει κανένα λόγος ανησυχίας για ζητήματα υγείας των παιδιών προσφύγων, υπάρχει η πρόβλεψη και θα είναι όλα τα παιδιά εμβολιασμένα. Επιπρόσθετα, δεν θα βρίσκονται καν στον ίδιο χώρο, παρά μόνο στην ίδια αυλή για λίγη ώρα, το δίωρο του ολοημέρου", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος είχε χθες συνάντηση για το θέμα της ένταξης των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία με τους εκπροσώπους 25 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

"Έγινε κατανομή των αρμοδιοτήτων στις ΜΚΟ, ανά δομή και τομέα, π.χ. για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ή τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ενώ το υπουργείο Παιδείας κρατάει εξολοκλήρου το κομμάτι του εκπαιδευτικού προγράμματος", διευκρίνισε.

Δημοφιλή