ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/11/2015 06:29 EET | Updated 16/11/2015 06:53 EET

Δεύτερη μέρα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Eurokinissi

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αύριο, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στην 1 το μεσημέρι, καθώς στις 3.30 θα ακολουθήσει πορεία.

Κατά τη διάρκεια και των τριήμερων εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και θα προβληθεί η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα Γκίνη, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την εκκένωση του συγκροτήματος του ΕΜΠ από την επιτροπή εορτασμού, η οποία αποτελείται από τον ΣΦΕΑ, τις φοιτητικές παρατάξεις, τους συλλόγους φοιτητών του ΕΜΠ, την Πρυτανεία του ΕΜΠ και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τους συλλόγους διδασκόντων και εργαζομένων του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδας.

«Η ερμηνεία των συνθημάτων του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να είναι επίκαιρη: Ίσες ευκαιρίες για Παιδεία, εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», τονίζει στο μήνυμά του ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973 με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κλιμακώθηκε σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε το πρωί της 17ης Νομεβρίου, όταν άρμα μάχης εισέβαλε στον χώρο του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι (ο αριθμός ποικίλλει ανάλογα με τις καταγραφές). Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είχαν οχυρωθεί μέσα στο κτίριο της σχολής και είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, μεταδίδοντας το ιστορικό πλέον μήνυμα «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστοςκαι ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.

Διαβάστε επίσης: