Προσφυγή Ελλήνων δικαστικών στην Διεθνή Ένωση Δικαστών κατά της Τουρκίας

Προσφυγή Ελλήνων δικαστικών στην Διεθνή Ένωση Δικαστών κατά της Τουρκίας
Eurokinissi

Την παρέμβαση της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών ζητούν Έλληνες δικαστικοί για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρήστος Σεβαστίδης, και ο εφέτης Νικόλαος Σαλάτας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δικαστές θεωρούν πως οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί δημόσια συνιστούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα της χώρας μας. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει ασκήσει οξεία κριτική στην ελληνική απόφαση να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που θεωρούνται πραξικοπηματίες στην χώρα τους.

«Έχουμε την άποψη ότι με την στάση της η Τουρκία επιχειρεί να πιέσει ανεπίτρεπτα το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας. Ζητούμε από την Διεθνή Ένωση Δικαστών να εκτιμήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις», αναφέρουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας έκρινε σχετικά με το αίτημα των Τουρκικών Αρχών για την έκδοση 8 Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.

Η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοσή τους κατηγορώντας τους ότι σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος στη Χώρα που έγινε στις 15 Ιουλίου 2016. Οι τρεις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας δέχθηκαν ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό και με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε την μη έκδοσή τους.

Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων. Οι αποφάσεις αυτές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας είναι αμετάκλητες και κατά αυτών δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο. Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης των 8 αξιωματικών και η Τουρκική Κυβέρνηση προέβη σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων.

Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Όπως γίνεται κατανοητό η Τουρκική Κυβέρνηση αμφισβητεί ευθέως τις αμετάκλητες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας, κατηγορεί τη Χώρα μας ότι οδηγεί σε ατιμωρησία των εγκληματιών και ότι προστατεύει παράνομους, ενώ τέλος απειλεί με συνέπειες τις διεθνείς σχέσεις της Χώρας. Έχουμε την άποψη ότι με την στάση της η Τουρκία επιχειρεί να πιέσει ανεπίτρεπτα το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας. Ζητούμε από την Διεθνή Ένωση Δικαστών να εκτιμήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις.

Δημοφιλή