Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν αποφυλακιστεί 3.000 κρατούμενοι – Ανάμεσά τους επικίνδυνοι κακοποιοί

Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν αποφυλακιστεί 3.000 κρατούμενοι – Ανάμεσά τους επικίνδυνοι κακοποιοί
Sooc

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τις οποίες δύο από τους Γεωργιανούς, ο 30χρονος Ι.Τ. και ο 34χρονος Ι.Κ., οι οποίοι συνελήφθησαν για τη δολοφονία του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα, αποφυλακίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Οι δυο τους είχαν φυλακιστεί για σωρεία ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων και συνελήφθησαν έχοντας το χαρτί της αποφυλάκισής τους στην τσέπη.

Συνολικά 3.000 κρατούμενοι υπολογίζεται ότι θα έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι το τέλος του 2015 κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου. Πρόκειται για το νομοθέτημα που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο προκαλώντας θύελλα στον πολιτικό κόσμο με αφορμή ένα δραματικό γεγονός: τη δολοφονία του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αντέδρασε έντονα χθες με ανακοίνωσή του στις διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας ότι «είναι μυθεύματα τα όσα λέγονται γύρω από τη θανατηφόρα ληστεία, δηλαδή ότι οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το νόμο 4322/2015 για να αποφυλακιστούν. Στην πραγματικότητα έγινε χρήση ισχυουσών διατάξεων απόλυσης υπό όρο που αποτελούν επιβιώσεις ή επαναλήψεις παλαιότερων ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές».

Πρόκειται για ένα νόμο που πέρα από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, ανήλικους και χρήστες ναρκωτικών, καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών. Προβλέπει την απόλυση υπό όρο με την συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη, καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών.

«Βγαίνουν επικίνδυνοι κακοποιοί. Αναπόφευκτος ο νόμος»

Ο Αντώνης Αραβαντινός, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, τονίζει μιλώντας στη Huff Post Greece την επικινδυνότητα των αποφυλακίσεων, παίρνοντας, όμως, θέση υπέρ του νόμου Παρασκευόπουλου γιατί – όπως λέει- ήταν αναπόφευκτος:

«Ανάμεσα στους 2.500-3.000 αποφυλακισθέντες υπάρχουν κακοποιοί που ήταν επικίνδυνοι και που πιθανότατα εξακολουθούν να είναι. Η κοινωνία δεν έχει τόσο να φοβάται τους ισοβίτες όσο τα μέλη συμμοριών του μεσαίου εγκλήματος, κάποια εκ των οποίων αποφυλακίζονται. Πρόκειται για ληστές που μπαίνουν σε σπίτια, καταστήματα και αλλού με όπλα, ενώ μπορεί να είναι πολύ βίαιοι. Από εκεί και πέρα, όμως, το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν απαραίτητο. Και αυτό γιατί το κράτος δεν φρόντισε να δημιουργήσει νέους χώρους προκειμένου να έχει άλλη επιλογή, δηλαδή αντί να αποφυλακίσει τους κρατουμένους να τους μεταφέρει σε άλλο χώρο υπό ανθρώπινες συνθήκες. Ως εργαζόμενοι στον χώρο των φυλακών είμαστε πάντα υπέρ των σχετικών ρυθμίσεων, πιστεύοντας ότι κάθε φορά η έστω προσωρινή λύση θα διευκόλυνε την Πολιτεία, δίνοντας της τον χρόνο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να απαντήσει οριστικά στο θέμα της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης».

«Κάναμε διακοπές»

Τουρισμό υποστηρίζουν ότι έκαναν στην Ύδρα οι επτά Γεωργιανοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου και το βασανισμό της γυναίκας του Χριστίνας Μερτζάνη.

Ενώπιον του Εισαγγελέα Πειραιά όπου οδηγήθηκαν δήλωσαν ότι έφυγαν από την Αττική για την Ύδρα για να κάνουν διακοπές, ενώ τελικά πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σε δύο ομάδες σήμερα και αύριο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και ληστεία κατά συναυτουργία.

Οι αστυνομικοί αντικρούουν τους ισχυρισμούς τους λέγοντας ότι έχουν ταυτοποιηθεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα δύο εξ αυτών που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Το δακτυλικό αποτύπωμα του ενός εντοπίστηκε πάνω σε ένα βαζάκι και του δεύτερου σε περβάζι του σπιτιού του ζευγαριού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει στη διάθεση των Αρχών βίντεο που απεικονίζει τη σπείρα λίγο πριν την αιματηρή ληστεία. Από τη δε σάρωση των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους προκύπτει σύνδεση μεταξύ τους.

Aυτοί είναι οι επτά Γεωργιανοί

Δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των επτά Γεωργιανών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου και το βασανισμό της γυναίκας του Χριστίνας Μερτζάνη.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:

Α) (επ) TSETSKHLADZE (ον) ALEKSANDRE του MERABI και της MARINA που γεννήθηκε το 1988 στη Γεωργία

B ) (επ) UGULAVA (ον) GRIGOLI του IBAN και της DOLLORES που γεννήθηκε το 1980 στη Γεωργία

Γ) (επ) SHAKHMAZOV (ον) IGOR του MURADI και της ANI που γεννήθηκε το 1985 στη Γεωργία

Δ) (επ) SOROZANISHVILI (ον) SOSO του IMEDI και της LALI που γεννήθηκε το 1986 στη Γεωργία

Ε) (επ) BURDULI (ον) LASHA του GIUI και της NAZO που γεννήθηκε το 1979 στη Γεωργία

Στ) (επ) DZINCHARASE (ον) MALHAZ του IURA και της SUZANA που γεννήθηκε το 1973 στη Γεωργία

Ζ) (επ) KATZADJE (ον) IRAKLI του JEMALI και της MANANA που γεννήθηκε το 1981 στη Γεωργία

Δημοφιλή