Επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για εμπρηστές στην Αττική. Γιατί «τρομάζουν» οι φωτιές

Επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για εμπρηστές στην Αττική. Γιατί «τρομάζουν» οι φωτιές
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
tatakis via Getty Images

Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών «βλέπουν» σε Αττική και Ζάκυνθο πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν διαφορετικά το πώς γίνεται να ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα τόσα πολλά διαφορετικά πύρινα μέτωπα σε ύποπτες ώρες και σημεία.

Στη Ζάκυνθο, την ώρα που οι άνδρες της Πυροσβεστικής πάλευαν με τη φωτιά στην περιοχή Καπαλέτη, στον Κοιλιωμένο και στο Καταστάρι, αργά το βράδυ του Σαββάτου ξέσπασαν μέσα σε διάστημα δύο ωρών τέσσερις διαφορετικές πυρκαγιές στην περιοχή των Βολίμων με αποτέλεσμα η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Συνολικά εκδηλώθηκαν δέκα διαφορετικά μέτωπα μέσα σε ένα 24ωρο, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως «παράξενο». Κάτοικοι οργανώνουν περιπολίες για να προστατεύσουν το νησί τους, ενώ μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πυροσβεστικής (Drone) προσπαθεί να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις από αέρος.

Ίσως οι πυρκαγιές των τελευταίων 24ωρων στο νησί να μην είναι η αρχή ενός σχεδίου εμπρηστών αλλά το αποκορύφωμα. Και αυτό διότι ο τόπος ταλανίζεται από την αρχή του καλοκαιριού από τις πυρκαγιές. Ενδεικτικό είναι ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν ξεσπάσει περισσότερα από 60 πύρινα μέτωπα. Η πλειονότητα αυτών περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική πριν προλάβουν να κάψουν μεγάλες εκτάσεις. Από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, κάτοικοι και πυροσβέστες ζουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Επίσης δύο νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα τη Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Κοτρώνι Μαραθώνα, προβληματίζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και σβήστηκαν άμεσα από την πυροσβεστική. Ωστόσο, οι ανακριτικές αρχές προβληματίζονται διότι οι συγκεκριμένες εστίες ήταν στην ίδια ευθεία με την πυρκαγιά του Καλάμου, με την οποία θα μπορούσαν να ενωθούν, αν προλάβαιναν να λάβουν διαστάσεις, λόγω των συγκεκριμένων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Για τα αίτια των εν λόγω πυρκαγιών γίνεται έρευνα από Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής έχει δώσει εντολές για διερεύνηση των καταγγελιών για εμπρησμούς, κάτι που θα αναλάβουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμών του Π.Σ. που βρίσκονται ήδη στο νησί. Οι υποψίες για δράση εμπρηστών στο νησί του Ιονίου έρχονται σε μία περίοδο που είχε προκληθεί ανησυχία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ύποπτες φωτιές στην Αττική, μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Άλσος Βεΐκου και σε υπαίθριο χώρο στην Καισαριανή. Για το λόγο αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που προβλέπει περιπολίες –κυρίως κατά της βραδινές ώρες- σε δάση που βρίσκονται εντός και περιμετρικά του αστικού ιστού. Μπορεί στόχος να είναι ο εντοπισμός υπόπτων και εμπρηστών αλλά κυρίως αυτό που επιτυγχάνεται, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι η ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά. Στις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν εμπρηστών συνδράμει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν χθες ότι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι ύποπτες φωτιές εκδηλώνονται σε περιοχές που την προηγούμενη ημέρα είχαν δηλωθεί ως «κόκκινες» (δείκτης επικινδυνότητας 4) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Δημοφιλή