Νέο ρεπορτάζ τώρα από το Spiegel για το βαρύ τίμημα που πληρώνουν 340.000 εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις

«Το βαρύ τίμημα που πληρώνουν 340.000 εργαζόμενοι» στον τουρισμό. Νέο ρεπορτάζ αυτή τη φορά από το Spiegel
A beach attendant carries a tray of refreshments to holidaymakers at a tourist resort in Stavros, Greece, on Sunday, July 12, 2015. Tourism is the main source of earnings for debt-ravaged Greece, accounting for about 17 percent of the economy. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images
A beach attendant carries a tray of refreshments to holidaymakers at a tourist resort in Stavros, Greece, on Sunday, July 12, 2015. Tourism is the main source of earnings for debt-ravaged Greece, accounting for about 17 percent of the economy. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Μετά το ρεπορτάζ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές των εργαζόμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα-και μάλιστα υπό τον τίλο «Σύγχρονοι Σκλάβοι» τώρα ένα νέο εκτενέστερο ρεπορτάζ «έρχεται» από το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο με τη σειρά του επισημαίνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε αλλά λίγοι μιλούν γι αυτό: τον υψηλό αριθμό υποθέσεων εργασιακής εκμετάλλευσης που καταγράφονται παράλληλα με τα εισπρακτικά ρεκόρ των επαγγελματιών του κλάδου.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως τη φετινή σεζόν η Ελλάδα υποδέχεται περί τα 30εκατ. τουρίστες, δηλαδή αντιστοιχούν περί τους 3 τουρίστες για κάθε κάτοικο της χώρας ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις νέες επιδόσεις-ρεκόρ του κλάδου. «Ο ενθουσιασμός του είναι κατανοητός. Ο τουρισμός προβλέπεται ότι θα φέρει στην Ελλάδα φέτος έσοδα 14 δις ευρώ από το εξωτερικό – ένα σημαντικό στήριγμα για την επιβίωση της κλονισμένης από την κρίση εγχώριας οικονομίας. Ωστόσο, το τίμημα πληρώνουν πολλοί από 340.000 και πλέον απασχολούμενους του κλάδου. Οι ώρες στη δουλειά είναι πολλές, οι αμοιβές μικρές. Πολλοί Έλληνες απασχολούνται παράνομα, δεν έχουν ασφαλιστική προστασία και μπορούν εύκολα να απολυθούν. ‘Τα ρεκόρ και τα κέρδη βασίζονται σε εργαζόμενους που δουλεύουν υπερβολικά και υφίστανται εκμετάλλευση, ενώ πολλοί από αυτούς καταρρέουν από εξάντληση', λέει ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής» αναφέρεται στο ρεπορτάζ, μέρος του οποίου αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Ειδική αναφορά και στο κάλεσμα των συνδικαλιστών του κλάδου σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 20 Ιουλίου και όπως τονίζεται «είναι η πρώτη απεργία στον τουριστικό τομέα από το 2012». Στο ρεπορτάζ υπάρχουν και δηλώσεις του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Παναγιώτη Προύντζου, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία του για επιτυχία του απεργιακού αγώνα, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται τόσο ραγδαία ώστε δεν μπορούμε να σιωπούμε άλλο».

Το Spiegel επισημαίνει πως πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο φοβούνται να μιλήσουν δημόσια για όσα συμβαίνουν πίσω από την βιτρίνα των τουριστικών επιχειρήσεων. Ενώ τονίζεται πως «η εκμετάλλευση στον τουριστικό τομέα έχει διάφορες μορφές» και αναφέρει μεταξύ άλλων την εργασιακή ανασφάλεια και την υπερβολική επιβάρυνση των απασχολούμενων, τις στάσιμες αμοιβές, την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και την παραβίαση διατάξεων προστασίας της υγείας και της εργασίας των απασχολούμενων. Μάλιστα «τα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο. Το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2016 κατά 580%». Σημειώνεται πως μέχρι τη δημοσίευση του ρεπορτάζ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αν και τους ζητήθηκε, δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του περιοδικού.

Δημοφιλή