Η επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στον Φίλη

Η επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στον Φίλη
Εurokinissi

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, έτους 2016-17, μέσω της οποίας αποκλείονται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία όρασης ή ακοής ή είναι τετραπληγικοί – παραπληγικοί, από την πρόληψή τους σε ΚΕΔΔΥ ή σε πρόγραμμα παράλληλης στήριξης.

Μάλιστα, το αναπηρικό κίνημα, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την απαράδεκτη -όπως τη χαρακτηρίζει-διάταξη, μέσω επείγουσας επιστολής προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

«Κύριε Υπουργέ,

Διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά, ότι το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. - που αποτελεί τον επίσημο τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα - για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, όπως το Σύνταγμα και η νομοθεσία της χώρας μας επιτάσσουν, αλλά διογκώνει τα προβλήματα αντί να τα επιλύει, με την έκδοση αναχρονιστικών και αντισυνταγματικών διατάξεων», αναφέρεται στη συγκεκριμένη επιστολή.

«Το βέβαιο είναι ότι η ανωτέρω διάταξη, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Πίνακα Α΄ και το υφιστάμενο καθεστώς πρόσληψης εκπαιδευτικών με αναπηρία καταδικάζουν το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία και οδηγεί την πλειοψηφία τους στον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην ουσία διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία», τονίζει το αναπηρικό κίνημα.

Επιπλέον, στην εν λόγω επιστολή επισημαίνονται και τα «πάγια και διαχρονικά αιτήματα» των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στο χώρο της εκπαίδευσης τα οποία είναι τα εξής:

• Επαναφορά του Πίνακα Α΄ και την κατά προτεραιότητα πρόσληψη των εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με το συγκεκριμένο ποσοστό 20% επί του συνόλου των προσλήψεων.

• Την κατά προτεραιότητα πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν αναπηρία σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό και άνω (50%), η οποία βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στη Γενική Εκπαίδευση.

• Κατάργηση της διάταξης που αναφέρει τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία όρασης ή ακοής ή τετραπληγίας - παραπληγίας με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, για πρόληψη σε ΚΕΔΔΥ ή στο «πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία" αναφέρει η Συνομοσπονδία.

«Ο ορισμός του παραλόγου»

Ως «ορισμό του παραλόγου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης την επίμαχη διάταξη, μιλώντας στην HuffPost Greece.

«Πρόκειται για μία ευθεία διάκριση, παραβίαση του Συντάγματος ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ίση μεταχείριση ατόμων καθώς και για ευθεία παραβίαση της λογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι λογικό να επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να δουλεύουν στα σχολεία - που οι απαιτήσεις είναι περισσότερες - και να τους αποκλείουν από τα ΚΕΔΔΥ».

«Το απόλυτο παράλογο» κατέληξε ο κ. Βαρδακαστάνης, τονίζοντας ότι: «Δεν είναι μόνο ο κ. Φίλης».

«Παρατηρείται διαχρονικά μια παθογένεια στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία από όλους τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας», υπογράμμισε.

Δημοφιλή