Η εικόνα της Ευρώπης: Οι προσδοκίες, το ευρώ και το απαισιόδοξο μέλλον μέσα από το Ευρωβαρόμετρο

Η εικόνα της Ευρώπης: Οι προσδοκίες, το ευρώ και το απαισιόδοξο μέλλον μέσα από το Ευρωβαρόμετρο
In this photo taken on Wednesday, June 17, 2015, a woman walks past a graffiti artwork titled
In this photo taken on Wednesday, June 17, 2015, a woman walks past a graffiti artwork titled
ASSOCIATED PRESS

Χαμηλή εμπιστοσύνη στην ΕΕ, απαισιοδοξία για το μέλλον, με την προσωπική οικονομική κατάσταση να θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ελληνικό πληθυσμό. Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση για τους Έλληνες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου που δημοσιοποιήθηκαν από την Κομισιόν την Παρασκευή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην περίοδο μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015.

Η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους αναδεικνύεται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα των Ελλήνων (35%). Ακολουθούν η φορολογία (25%), η ανεργία, οι αυξανόμενες τιμές (24% και τα δύο) και η οικονομική κατάσταση της χώρας (21%).

Σε ποσοστό 97% χαρακτηρίσουν κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας (μειωμένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με τον Νοέμβριο), σε ποσοστό 73% χαρακτηρίζουν κακή την οικονομική τους κατάσταση, ενώ σε ποσοστό 51% χαρακτηρίζουν κακή την επαγγελματική τους κατάσταση.

Και το μέλλον; Θα είναι χειρότερη ή καλύτερη η κατάσταση; Οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι. Σε ποσοστό 52% πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση με την ανεργία, ενώ σε ποσοστό 46% πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη η οικονομική κατάσταση της χώρας. Ίδια πιστεύουν ότι θα είναι η κατάσταση με την δουλειά τους (55%) και με την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη (48%).

Υποστήριξη του ευρώ

Υπέρ του ευρώ είναι το 69% των Ελλήνων, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 57% υπέρ και 36% κατά.

Ωστόσο, σε ερώτηση για το ποιο είναι το πιο θετικό που έφερε στη χώρα η ΕΕ, μόνο το 22% των Ελλήνων (και του 23% των Ευρωπαίων) απαντά ότι αυτό είναι το ευρώ. Οι πλειοψηφία χαρακτηρίζει ως πιο θετικό την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών (65% στην Ελλάδα και 57% στην ΕΕ), δεύτερο έρχεται η ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών (55% και στην Ελλάδα και στην ΕΕ).

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ευρωπαίων σχετικά με τις κυριότερες ανησυχίες τους, η μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που αναφέρονται συχνότερα σε επίπεδο ΕΕ. Με 38% (+14 μονάδες) προηγείται πλέον της οικονομικής κατάστασης (27%, -6 μονάδες), της ανεργίας (24%, -5 μονάδες) και των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (23%, -2 μονάδες). Είναι η υπ’ αριθμόν ένα συχνότερα αναφερόμενη ανησυχία σε 20 κράτη μέλη, με το αποκορύφωμα στη Μάλτα (65%) και τη Γερμανία (55%). Η ανησυχία για τρομοκρατική δράση σε επίπεδο ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από τον Νοέμβριο του 2014 (17%, +6 μονάδες).

Στην Ελλάδα, το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η μετανάστευση. Είναι η ανεργία, σε ποσοστό 56%. Ακολουθεί η οικονομική κατάσταση (51%), το δημόσιο χρέος (27%), η φορολογία και η κοινωνική ασφάλεια (12%) και μετά έρχεται η μετανάστευση (11%).

Εικόνα της ΕΕ

Ο αριθμός των Ευρωπαίων που δήλωσαν ότι έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ παραμένει χαμηλή, αν και αυξήθηκε συγκριτικά με τον περασμένο Νοέμβριο. Ειδικότερα, αυξήθηκε από 39% σε 41% στο τέλος του Μαΐου 2015, ενώ 38% έχουν ουδέτερη και 19% αρνητική εικόνα (από 22% τον Νοέμβριο και 25% τον Ιούνιο του 2014).

Η εικόνα της Ευρώπης στα μάτια των Ελλήνων είναι χειρότερη. Θετική είναι μόνο για το 25%, αρνητική για το 37% και ουδέτερη για το 38%.

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Επιπλέον, ο αριθμός των Ευρωπαίων που δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ αυξήθηκε επίσης στο 40% (ποσοστό υψηλότερο κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο του 2014 και κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014). Το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στις εθνικές κυβερνήσεις αυξήθηκε επίσης ελαφρώς στο 31% (+2 μονάδες).

Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαίκή Ένωση (73%). Στο ίδιο ποσοστό δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ σε ποσοστό 59% δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται στην ελληνική κυβέρνηση.

Αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ

Τέλος, οι Ευρωπαίοι παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ. 58% (+2 μονάδες) των Ευρωπαίων δηλώνουν αισιόδοξοι, έναντι 36 % (-1 μονάδα) που δηλώνουν απαισιόδοξοι.

Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, η η αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ έφτασε στα χαμηλότερα της επίπεδα το 2011 με 48% και έκτοτε ανεβαίνει σταδιακά.

Δημοφιλή