Αξεπέραστα τα προβλήματα στην Εύβοια. Πιθανή χρήση ελικοπτέρων για την προσέγγιση της Κύμης

Αξεπέραστα τα προβλήματα στην Εύβοια. Πιθανή χρήση ελικοπτέρων για την προσέγγιση της Κύμης
Eurokinissi

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν αξεπέραστα για την Εύβοια, αφού πλέον και το νέο κύμα κακοκαιρίας χτύπησε τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ήδη, από το πρωί της Τρίτης υπήρξαν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπήρξε στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, διεκόπη η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και της Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, διεκόπη η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα.

Ακόμη,διεκόπη η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Εξάλλου, από το βράδυ της Δευτέρας, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων, του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Ήδη, από το πρωί της Τρίτης, ένα ειδικό όχημα της πυροσβεστικής επιχειρούσε σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για θέματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία έδωσαν πραγματική μάχη με το χρόνο. Το βράδυ της Δευτέρας αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ την Τρίτη τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμέναν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παρέμειναν οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους.

Ήδη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάστηκε σενάρια και δεν αποκλείεται να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Στην Στερεά Ελλάδα, από νωρίς το πρωί της Τρίτης σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί της Τρίτης επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο, από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού.

Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τετάρτη, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους.

Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.

Στην Πάτρα, νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, θα τεθεί σε ισχύ από τις 17:00, της Τρίτης, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών από τη χιλιομετρική θέση 159,630, στον κόμβο Πούντας Καλαβρύτων, έως τη χιλιομετρική θέση 205,300, στο ύψος των διοδίων του Ρίου.

Στην παλαιά εθνική οδό απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για τις ίδιες κατηγορίες οχημάτων από τη χιλιομετρική θέση 60, στα Μαύρα Λιθάρια, έως το ύψος του κόμβου Ακταίου, στο Ρίο της Αχαΐας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει έως την Τετάρτη, στις 8:00.

Έντονη ήταν και η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 11 το πρωί, με το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, όπως η παραθαλάσσια Λεωφόρος Νίκης, να έχει καλυφθεί το μεσημέρι από χιόνι, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία διεκόπη στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική ήταν το μεσημέρι της Τρίτης "μπλοκαρισμένα" στο ύψος των "Πράσινων Φαναριών" επί περίπου μιάμιση ώρα. Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των διοδίων του Προφήτη μέχρι και το Δερβένι, τα οχήματα κινήθηκαν με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η αριστερή λωρίδα δεν χρησιμοποιούνται και κανονικά λειτουργούσε μόνο η μεσαία και η δεξιά.

Προβλήματα υπήρξαν και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εξετράπησαν προς άλλους αερολιμένες. Καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, εξαιτίας του αποδυναμωμένου στόλου του, καθώς δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κατ' ανάγκη στα αμαξοστάσια, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε ο παγετός στο σύστημα χειρισμού των θυρών τους.

Κλειστά από το πρωί της Τρίτης ήταν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στην περιοχή της Θέρμης, ενώ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) τα μαθήματα διακόπηκαν μετά τη μία το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Κλειστά παρέμειναν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάποιοι Θεσσαλονικείς, κυρίως στ' ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, συνέλεξαν αλάτι από τους δρόμους, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τον αποχιονισμό των εξωτερικών χώρων των κατοικιών τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή